Home

Vozač bezuspješno oživljavao Josipa: Umro u vozilu saniteta

Vozač bezuspješno oživljavao Josipa: Umro u vozilu saniteta


Nemamo snage sad govoriti o tome. Ne znamo što se dogodilo ni tko je kriv. Samo znamo da njega više nema, kratko nam je rekao član obitelji Josipa G. (72).

U KBC-u Rijeka su Josipa 11 dana liječili od upale pluća. Otpustili su ga kući u Labin, no preminuo je u sanitetskom vozilu. Prestao je disati u 16.22 blizu Labina. Vozač Hitne pokušao ga je reanimirati, no bezuspješno.

Da liječnik KBC-a Rijeka na nalogu nije zaokružio pratnju medicinske sestre tvrdi nam i ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić.

– Nije u pitanju štednja, nego na nalogu nije pisalo da u pratnji treba biti tehničar ili sestra. Istarski domovi zdravlja imaju 20 medicinskih sestara i 40 vozača. Standard u Hrvatskoj je da tim sačinjavaju sestra i dva vozača. Dakle, polovicu prijevoza medicinska sestra uopće ne može biti fizički prisutna. Liječnik je taj koji izdaje nalog o tome treba li, osim vozača, biti tehničar/sestra – objasnio je ravnatelj Ivančić. Istaknuo je da liječnici ljude iz bolnice otpuštaju kući uz pretpostavku da mu je stanje dobro.

Što se točno dogodilo još ne znamo. Kad Ministarstvo zdravstva odluči da će u jednom timu biti vozač i medicinska sestra, to se više neće događati – rekao je dr. Ivančić. Istaknuo je kako je vozač koji je reanimirao pacijenta u šoku, tim više što je tek počeo raditi i nikad ništa slično nije doživio. Zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Istre, dr. Gordana Antić, rekla je da je u Istarskoj županiji sanitet pri Istarskim domovima zdravlja i da Hitna nema nadležnost nad sanitetskim prijevozima.
Pula: Biskupija darovala sanitetsko vozilo Općoj bolnici PulaNA PUTU IZ RIJEKE U LABIN


Pustili ga kući – umro u vozilu saniteta: ‘Nisu tražili pratnju’


Medicinska sestra koja se čula s vozačem saniteta zvala nas je u 16.22. Obavijestio ju je da pacijent ne diše. Naš tim koji je u tom trenutku krenuo prema Vozilićima u kućni posjet preusmjerili smo u pomoć pacijentu. Stigli su za tri minute i počeli reanimaciju. Trajala je punih 30 minuta, no nije, nažalost, bilo reakcije – rekla je dr. Antić.

Iz KBC-a Rijeka potvrdili su da se pacijent kod njih liječio od gripe i upale pluća. Pri otpustu iz bolnice, kažu, pacijent je po svim kontroliranim parametrima bio poboljšanog stanja.

U nalogu za sanitetski prijevoz navedena je potreba prijevoza ležećeg pacijenta, a sve je propisano važećim pravilnikom – kažu u KBC-u Rijeka.

Iz Prigorsko-goranske županije pojasnili su kako to znači da prijevoz sanitetskim vozilom ne mora nužno značiti da se u tom vozilu mora nalaziti medicinsko osoblje, nego potrebna pratnja mora biti specificirana od liječnika ili bolnice koji naručuje prijevoz. Dr. Igor Barković, koji je prijevoz za Josipa naručio, kaže kako je u dijelu “napomene” istaknuo kakav prijevoz traži.

– Napisao sam da trebam prijevoz za ležećeg pacijenta što u praksi podrazumijeva da se u vozilu nalazi medicinska sestra ili tehničar. U 10-godišnjoj karijeri ovo je prvi put da se u pitanje dovodi uobičajena praksa – komentirao je dr. Barković.

Nisu tražili medicinsku sestru

Onaj tko je naručio sanitetski prijevoz, a to je KBC Rijeka, nije zatražio pratnju medicinske sestre. Muškarac je preminuo.

Od čega, to tek treba utvrditi, rekao je Davor Rimac, voditelj Ispostave Labin Istarskih domova zdravlja. Ispričao nam je kako je vozač saniteta uočio da pacijent u službenom vozilu ne diše.

– Odmah je nazvao Hitnu pomoć iz Labina i sam započeo reanimaciju do dolaska Hitne. Hitna pomoć je stigla jako brzo, nastavili su reanimirati pacijenta, ali nažalost bezuspješno – kratko je ispričao dr. Rimac.


Foto: istarski.hrTema: Hrvatska