Home

IZDANO CRVENO UPOZORENJE ZBOG IZUZETNO OPASNOG VREMENA Snijega ima posvuda, podno Velebita pahulje nosi bura, evo kada će se razvedriti

IZDANO CRVENO UPOZORENJE ZBOG IZUZETNO OPASNOG VREMENA Snijega ima posvuda, podno Velebita pahulje nosi bura, evo kada će se razvedriti


Snijeg pada mjestimice u Slavoniji, Baranji, Lici, Gorskome kotaru, dijelu središnje Hrvatske, a kolnici su mokri ili vlažni i skliski.

U unutrašnjosti je pretežno oblačno, povremeno sa snijegom, osobito u gorskim i istočnim predjelima, a na Jadranu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, mjestimice može biti malo kiše, podno Velebita i pahulja snijega nošenih burom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za četvrtak.

U gorskim krajevima mjestimice ima i više od pola metra snijega, a jaka bura bi danas trebala zapuhati i na samom jugu Hrvatske.

Crveni meteoalarm zbog opasnog vremena

Najviše snijega bit će u istočnoj Slavoniji i Baranji uz stvaranje značajnijeg snježnog pokrivača, javlja Državni hidrometeorološki zavod, koji je objavio u crveno upozorenje za Velebitski kanal te za područje Kvarnera zbog vrlo jake, mjestimice i olujne bura. Najjači udari vjetra bit će 35-75 čvorova u Velebitskom kanalu, a između 35 i 65 čvorova na Kvarneru i Kvarneriću.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Meteorolozi savjetuju javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti.

Za sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju, kao i za Istru i područje Rijeke objavljeno je narančasto upozorenje, također zbog jake i olujne bure, podno Velebita s orkanskim udarima. Srednja brzina vjetra bit će veća od 65 km/h, a  najjači udari vjetra 75-165 km/h.

Mogući su poremećaji, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom, javlja DHMZ.

Žuti meteoalarm je na snazi za istok zemlje zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ilileda na cestama i pločnicima, dok upozorenja nema za sjeverni i središnji dio zemlje. Žuti je meteoalarm na snazi i za gospićku, splitsku, dubrovačku i kninsku regiju zbog jakog vjetra i krhotina koje lete nošene jakim vjetrom.

DHMZ

Meteoalarm za 24. siječnja 2019.

 

Crveni meteoalarm ostaje na snazi i za sutra za područje Velebitskog kanala te Kvarnera i Kvarnerića.

DHMZ

Meteoalarm za 25. siječnja 2019.

 

Danas će vjetar biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura s olujnim, osobito prema kraju dana podno Velebita i orkanskim udarima. Na jugu do sredine dana još istočnjak i jugo, većinom na otvorenom moru.

Najviša dnevna temperatura zraka između -3 i 2, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 3 do 8, a drugdje na moru od 8 do 13 Celzijevih stupnjeva.

Za vikend razvedravanje i zahlađenje

Na istoku zemlje će se stvoriti novi snježni pokrivač, a hladno i oblačno uz mogućnost snijega bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Novog će snijega danas biti i u Gorskom kotaru i Lici. Na sjevernom će Jadranu biti djelomice sunčano i vjetrovito, a jaka i olujna bura očekuje se poslijepodne i navečer. Bure će biti i u Dalmaciji, a podno Velebita će ona biti i s orkanskim udarima. Prema večeri bi trebala zapuhati i na jugu. Bura će se nastaviti i sutra, a trebala bi oslabjeti u subotu. U nedjelju će se naoblačiti i na Jadranu, a zapuhat će umjereno i jako jugo. Stabilnije i sunčanije bi na obali trebalo biti početkom idućeg tjedna, javlja HRT.

Slično se vrijeme očekuje i sutra, a onda slijedi smirivanje, no uz izrazito hladna jutra, javlja meteorolog HRT-a Dragoslav Dragojlović.

Snijega će sutra biti uglavnom u istočnoj i gorskoj Hrvatskoj, a djelomično razvedravanje uslijedit će u subotu, kada će jutro biti vrlo hladno. Ponovno će se naoblačiti sa zapada u nedjelju, a ponegdje će biti kiše i snijega, koji će se nastaviti i početkom novoga tjedna.

HAK: snijeg mjestimice u Slavoniji, Baranji, Lici, Gorskome kotaru, kolnici vlažni i skliski

HAK javlja da su zimski uvjeti na pojedinim cestama u Lici i Gorskom kotaru, uključujući staru cestu kroz Gorski kotar između Zdihova i Kikovice DC3 i državnu cestu DC23 Žuta Lokva-Senj.

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u Gorskom kotaru.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto vozi se starom cestom kroz Gorski kotar DC3 Kikovica-Delnice. Pprema Dalmaciji mogu voziti državnom cestom DC1 Karlovac-Knin-Split ili autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca i Zatona Obrovačkog, i obrnuto.

Za sve skupine vozila otvorena je državna cesta DC1 Karlovac-Gračac-Knin-Split.

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvorene su dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca i Zatona Obrovačkog-DC50 i DC27); dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica te Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene DC8.

Na Jadranskoj magistrali između Bakra i Karlobaga, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica LC58107 zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.