Home

DOGODILA SE NESREĆA KOJE SU SE SVI PRIBOJAVALI U tunelu se odronila kamena gromada, zamalo stradalo troje djece: ‘Za ovaj problem zna se već godinama’

DOGODILA SE NESREĆA KOJE SU SE SVI PRIBOJAVALI U tunelu se odronila kamena gromada, zamalo stradalo troje djece: 'Za ovaj problem zna se već godinama'


Ono čega su se svi pribojavali dogodilo se, ali srećom bez težih posljedica. U jednom od tunela u Stablinskoj ulici u Stablini, koji se nalaze u katastrofalnom stanju, s vrha tunela se odronila velika kamena gromada, pokidala električnu mrežu koja napaja taj dio naselja i onemogućila prolazak kroz tunel. Iako je riječ o prometnoj komunikaciji kojoj svakodnevno prolaze djeca i drugi pješaci, te automobili, sreća da se u trenutku nesreće nitko nije zatekao na tome mjestu, piše Slobodna Dalmacija.

Ante Šunjić / Slobodna Dalmacija

 

Ivan Žderić, predsjednik Vijeća Mjesnog Stabline, ističe kako je riječ o višegodišnjem problemu koji se ne rješava.

– Hvala Bogu što nije bilo većega zla, dvadesetak minuta prije odrona troje djece je prošlo kroz tunel. Svi prijašnji glavari su tražili da se ovaj problem riješi, ali ni ove godine, usprkos našim zahtjevima, to nije uvršteno u proračun. Znam da je ovo velika investicija, ali neka se ne rade putovi koji ne mogu biti prioritet u odnosu na ovo što je pitanje života – kaže Žderić za Slobodnu Dalmaciju.

Gradski vijećnik Dalibor Žderić više je puta na sjednicama Gradskoga vijeća aktualizirao ovaj sigurnosni problem.

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević odgovorio mu je kako se problem počeo rješavati, ali će se, zbog visine investicije koja bi mogla biti oko tri milijuna kuna, tražiti mogućnost financiranja iz EU fondova.

Grad je, valjda smatrajući da je prioritet jedan drugi tunel u Stablini, u istoj ulici, također u očajnom stanju, potpisao ugovor s zagrebačkom tvrtkom Geotehnika za izradu glavnog projekta za taj tunel, ali se ispostavilo da je tunel u kojem se sada dogodio odron u još gorem stanju i odmah treba započeti s njegovom sanacijom.

Tunel je odmah zatvoren za promet, a na lice mjesta stigli su djelatnici pločanske policije, gradskih službi, Komunalnog održavanja koje će čistiti tunel, te predstavnici HEP-a, koji iznalaze privremeno rješenje kako bi mještani toga dijela Stabline imali struju dok se ovaj problem ne riješi.

Ante Šunjić / Slobodna Dalmacija

Ante Šunjić / Slobodna Dalmacija

 

Inače, tunel je, u sklopu izgradnje željezničke pruge, izgrađen davne 1935. godine i nalazi se u stijeni. Napušten je prolaskom pruge normalnog kolosijeka, šezdesetih godina prošloga stoljeća i od tada služi kao komunikacija kojom se koriste mještani Stabline.

Prema njihovim riječima više je razloga za ovakvo stanje tunela. Iznad njega se nalazi gusto naseljeno područje naselja Stablina, u kojemu ne postoji kanalizacijska mreža, pa se sve otpadne vode, kućanske i oborinske, nekontrolirano ispuštaju u okoliš. Odvodi na Jadranskoj magistrali, iznad samog tunela, se ne održavaju.

Ante Šunjić / Slobodna Dalmacija

Ante Šunjić / Slobodna Dalmacija