Home

KUHAJTE BOLJE: Kako napraviti domaće gris noklice za juhu koje se tope u ustima?


Česte su rasprave i raznorazne teorije o spravljanju gris-noklica. Jer, budimo iskreni, ako uložite veliki trud u pripremu fine domaće juhe, a pritom mislim na kvalitetno meso i povrće, konačan proizvod zasigurno je vrhunski. Odradite daljnju fazu, a to je zakuhavanje juhe u koju stavljate netom pripravljene gris-noklice i poslužite jelo na stol. A onda se dogodi silno razočarenje, juha je jako ukusna, no noklice su tvrde, gumaste, sve u svemu nisu dobre. Da se to ne ponovi, poslužite se jednim malim trikom.

SPECIAL DOBRA HRANA Korcula, 220817.
Lov na divljac na otoku Korculi.
Na fotografiji: consomme, bistra juha od prepelica.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Ante Cizmic / CROPIX

 

U tanjur stavite jedno jaje i izmutite ga vilicom. Zatim dodajte 2 žlice suncokretova ulja. Ako slučajno imate u svojoj kuhinji domaću svinjsku mast, još bolje. Jedna jušna žlica je dovoljna. Smjesa mora biti pjenasta. Kada to postignete, polako, malo-pomalo dodajte gris neprestano miješajući. E sad, teško je odrediti broj žlica jer to ovisi i o veličini jajeta, ali od 5 do 8 žlica sasvim je dovoljno. Ja moram priznati da sve radim odoka, što bi moja baka rekla, osjetiš pod vilicom kakva ti je smjesa. Ne smije biti tekuća, a ni jako gusta. Bitno je da kad miješate vilicom imate fino glatku, kompaktnu smjesu. Smjesa ne treba stajati , odmah malom žličicom, koju ste zamočili u juhu, vadite noklice i stavljajte ih u juhu.

Mario Kučera / HANZA MEDIA

 

Bitna je i ta faza jer vam se gris neće lijepiti po žlici. Svakako računajte da noklice nabubre tijekom kuhanja, pa pripazite na njihovu veličinu. Kuhajte ih oko 8 do 10 minuta u juhi. Ovo je najjednostavniji i najbrži recept, a noklice su mekane, nježne i što je najvažnije, tope se u ustima. Ovu tehniku možete primijeniti i ako noklice radite od bijelog brašna. Meni je osobno jako drag ovaj recept jer sam ga naučila od svoje mame. Nije mi baš išlo u početku jer sam znala malo promašiti omjer, no danas više ne mjerim sastojke, nego iz iskustva znam prepoznati pravu količinu dovoljnu za ovu deliciju.