Home Hrvatska

‘Odvoz otpada bit će skuplji jer je gradska uprava nesposobna’

odvoz otpada skuplji
odvoz otpada skuplji

 – Grad Zagreb ne gradi kružni sustav gospodarenja otpadom, ne gradi potrebnu infrastrukturu kao što su sortirnice, već se odlučio za čudan i neorganiziran pristup odvojenog prikupljanja otpada u kojem se stvaraju novi troškovi bez ekonomska koristi –  istaknuo je na konferenciji za novinare Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša i saborski zastupnik Mosta.

Kako je naveo, sustav odvojenog prikupljanja bez sortirnica je nepotpun i neracionalan a nejasno je i zašto nema hitne izgradnje ekološke infrastrukture ako je planom gospodarenja otpadom iz 2017. osigurao 100 milijuna kuna upravo za tu namjenu.

‘Cijene za odvoz otpada mogle porasti za 100 i više posto’

 – Njeguje se centralistički pristup, izgradnja centra za gospodarenje otpadom u Resniku, zbog čega je jasno da slijedi cjenovni udar na građane Zagreba – ustvrdio je Dobrović predviđajući kako bi cijene za odvoz otpada mogle porasti za 100 i više posto.

Upozorio je također na tehnološku nedisciplinu na kompostištu Jakuševac zbog čega nastaju neugodni mirisi, te postupke reciklažnih dvorišta prilikom kojih se uporabna i reciklabilna vrijednost glomaznog otpada uništava.

 –Zagreb će ostati na začelju EU-a po kvaliteti gospodarenja otpadom, ali bi mogao zasjesti na prvo mjesto po pitanju neracionalnosti sustava i visokim cijenama komunalnih usluga –  zaključio je Dobrović.

Voditelj Mostovog savjeta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo Vedran Jerković upozorio je da pri naplati prikupljanja otpada u Zagrebu ne postoji transparentan sustav s jasnom specifikacijom. 

 – Otpad bi se morao naplaćivati isključivo po količini, a nipošto prema broju osoba u kućanstvu ili stambenoj površini – kazao je Jerković. Naveo je primjer Ljubljane gdje prosječan iznos računa za kućanstva iznosi osam eura, te primjer Maribora gdje jedna četveročlana obitelj ima na raspolaganju čak pet različitih spremnika i odvoz plaća 12 eura s PDV-om.

Gdje odlazi novac koji se uzima građanima putem najvećeg prireza u Hrvatskoj i visokih cijena komunalnih usluga?, upitao je saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev.

NordVPN Specijalna Ponuda