Home Hrvatska Home Plenković krči put prema moći: Nitko takvu dugo nije imao…

Plenković krči put prema moći: Nitko takvu dugo nije imao…

10
0
Plenković krči put prema moći: Nitko takvu dugo nije imao...


Od kada je došao na vlast, premijer Andrej Plenković (HDZ) samo je jednom mišićima pokušao riješiti situaciju, i to u srijedu u Saboru, kad je nasrnuo na Nikolu Grmoju (Most).

– To je ona granica gdje mi kao političari koji smo u političkoj borbi i dijalogu ne možemo trpjeti. Možemo trpjeti uvrede, laži i klevete, ali optužbe za veleizdaju nećemo trpjeti. Vlada, HDZ i ja kao premijer nećemo dopustiti da se u Hrvatskoj širi takva mržnja kao što je širi ova stranka, a stanka se zove Most. Tu podvlačimo crtu, to su takvi politički akteri s kojim ni u kojoj varijanti nećemo surađivati – poručio je jučer Plenković.

Novi broj Expressa otkriva kako bez mišića Plenković krči put prema moći kakvu u Hrvatskoj dugo nitko nije imao. Eliminirao je unutarstranačku oporbu, pokorio desnicu, smirio Kolindu, a sad se ispituje i turski izborni model… Proglašavan je “briselskim ćatom”, “anemičnim birokratom”, “karijeristom”.
TOMISLAV KLAUŠKI


Lako se rugati SDP-u. Neka se Plenki pobrine za svoje afere


Kao u minskom polju

Sad gradi sultansku demokraciju u kojoj suci sude kao u komunizmu, javni mediji su uškopljeni, funkcionalne oporbe nema, slabe institucije kontrole vlasti, demoniziraju se manjine, planiraju se bonus mandati za HDZ…

Prije dvije godine činilo se da su zastavice na njegovoj slalom-stazi postavljene u nesavladivu rasporedu. Stranka je bila minsko polje, napučeno Karamarkovim kadrovima, Agrokor se tek spremao implodirati, Mađari su bili u ofenzivi s Rafinerijom, Kolinda je bila u naponu snage kao neproglašena ikona desnice…

Danas je to sve “potaracano”. U teškim i opasnim idejnim bitkama oko Istanbulske konvencije Plenković je bio okružen višestruko brojnijim protivnicima, ali, žalibože, većina njih Konvenciju nije pročitala. Oni koji su je pročitali nisu je baš razumjeli, pa je hladnokrvni šef HDZ-a, koji govori pet-šest jezika – a to je u Hrvatskoj još politički kapital – odnio uvjerljivu pobjedu. Jednako je bilo i s Marakeškom konvencijom. Krajem 2018. Plenković je odnio dvije pobjede u nizu, koje su zacementirale krunu njegovih taktičkih uspjeha. Micanjem Vlade Galića i Mate Radeljića iz Ureda predsjednice Plenković je eliminirao još dva džepa otpora, ovog puta najvažnija.
GRMOJA: PLENKI JE KRENUO NA MENE


U Vladi kažu: Plenković je htio samo nešto pitati Grmoju…


U zasjedi rušitelja

U njima su, naime, u zasjedi stajale dvije formacije Plenkovićevih najopasnijih rušitelja, povezanih s tzv. ljutom desnicom i kontroverznim biznismenima, u rasponu od Zdravka Mamića do osječkih poduzetnika koji medijsku desnicu drže na kratkoj uzici, a sami su neobično poslušni naspram nekih centara moći izvan Hrvatske. Nikad zadnjih godina, kako piše tjednik Express, ni jedan hrvatski političar nije stajao na vrhu tako dosadno, predvidivo i bezalternativno usamljen kao Andrej Plenković. Čak je i Tuđman imao uvjerljivije protivnike od njega, ako ništa, barem Račana i Mesića. Sanader je imao Milanovića, Milanović Karamarka – a Plenković nema nikoga. Zato može raditi što hoće. Uz sve to uklonjena je Dalija Orešković, izvađeni su zubi zakonu o sprečavanju sukoba interesa, nakon čega će političari nekažnjeno raditi što god im padne na pamet.
SNIMKA SUKOBA S GRMOJOM


Ovako je to izgledalo u Saboru: “Nisam se išao obračunati”


Tu je i korekcije “lexa Agrokor”, koje su mnoge hrvatske konzultante, dojučerašnje proletere, pretvorile u bogataše, samo su dio široke lepeze manevara koji omogućuju vlast bez korektiva Doda li se tome još i sudstvo, koje je temeljito “hadezeizirano” zadnjih 27 godina (pa su sudačke funkcije ponegdje postale gotovo nasljedne, a čak i najnetalentiranija sudačka mladunčad zna kako će braniti interese kaste, odnosno ovakvu strukturu države, pa će donositi presude kakve želi politička elita), jasno je da je Plenković prokrčio prostor za nekog hrvatskog Erdogana ili Orbana.

Struktura je tu – na čelu hijerarhije je on, koji djeluje liberalno, ali – ako on ode, upravljač tog nesavladivog i zastrašujućeg stroja može uzeti neki naš Viktor Orban, kao dugo sanjani Izbavitelj iz pakla liberalizma i lijevih skretanja. Najnoviji “probni baloni” s izmjenom izbornog zakona, kad bi bili izglasani, stvorili bi institucionalni okvir za pretvaranje Hrvatske u sultanat kojim će HDZ i novi sultan vladati doslovce do strašnog suda.

Izbavitelj iz pakla

“Dnevnik” Nove TV objavio je nedavno kako se hrvatskom premijeru “sviđa grčki i talijanski model izbornog zakona, gdje relativni pobjednik dobiva od 20 do 40 dodatnih zastupnika za stabilnost”. Ako bi ozakonili takav izborni sustav, za formiranje vlade ne bi im trebali ni prebjezi, ni Milan Bandić, ni Milorad Pupovac. Osvojili bi 60 mandata sami, 20 ili 30 bi dobili. Tako bi elegantno vladali cijeli mandat bez stalnih stresova zbog kvoruma, većine, ucjena pojedinih klubova itd. Je li ta ideja realna?
REAKCIJE MINISTRA


‘Premijer je reagirao ljudski, a svatko od nas bi tako reagirao’


– Riječ je u načelu o premijskim mandatima za opciju koja osvoji relativnu većinu. To je izrazito nepravedan izborni zakon. Ne mislim da će Plenki ozbiljno krenuti u to, to su više probni baloni – rekao nam je jedan politolog.

No tako je počelo i u Turskoj, koja također ima “bonus mandate”. Sustav nije kreiran za Erdogana, ali on je u taj sustav uletio, prepoznao njegove ljepote i iskoristio do kraja njegove mogućnosti. Zaprepašćujuće je, inače, da naši vlastodršci sve češće prepisuju talijanske zakone (iz onoga o sanaciji velikih sustava povadili su sve kontrolne mehanizme pa ostavili propis za legalizaciju ortakluka svih vrsta), a sad bacaju i oko na grčki i turski. Ovakav izborni zakon imala je i zloglasna Kraljevina Jugoslavija te je on bio sto posto prevarantski.

Našim zakonodavcima, naravno, ne pada na pamet prepisati njemačke ili skandinavske zakone – mogli bi, recimo, doslovce prepisati odličan slovenski ovršni zakon koji je brz, učinkovit i jeftin za ovršenike, ali tad privilegirane skupine odvjetnika, bilježnika i javnih tvrtki ne bi sjajno zarađivale na sirotinji, kao dosad, u ovom Superhik sustavu.
Zagreb: Vlada održala 138. sjednicuPLENKOVIĆ NAKON INCIDENTA U SABORU


‘Most širi govor mržnje. Nikad više s njima nećemo surađivati’


Uhljebi ga štite

Plenković ima još jednu opciju – to je Velika koalicija. Probio je led s HNS-om, a plašeći naciju Živim zidom ili, sad, bonus mandatima mogao bi savladati i predstojeće otpore. – Plenković danas može skoro sve – kaže sugovornik Expressa. Nisu u njegovoj moći samo dvije stvari: da ukine silu teže i raspusti Sabor. On može sakupiti dovoljno ruku za što god želi, ali za raspuštanje Sabora ne jer će većina zastupnika biti protiv toga. Koncentracija političkih uhljeba u ovom sazivu takva je da su postali najveća brana prijevremenim izborima. Oni bi na njima izgubili sve. Nova desna stranka ili povezivanje postojećih nisu osobito izgledni. U toj konstelaciji Plenković ide naprijed. Upitno je samo je li ta putanja korisna i za Hrvatsku.

>>> Više čitajte u novom broju tjednika Express…


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.