Home Hrvatska Home Skoro sam slijepa, a ne daju da mi sestra bude asistent u...

Skoro sam slijepa, a ne daju da mi sestra bude asistent u školi

2
0


Imam oštećenje vida, zbog kojeg sam gotovo slijepa i danju mi treba bijeli štap. Imam astmu, atopijski dermatitis, facioskapulopleuralnu mišićnu distrofiju, poremećaj prehrane i intoleranciju na laktozu.

Kazala nam to Petra Tašić (12) iz Marije Gorice, kojoj zbog novog pravilnika sestra Valentina (19) od iduće školske godine više ne može biti pomoćnica u nastavi. Roditelji su izvan sebe. Čini se da sustav ovakvu situaciju uopće nije predvidio.

– Asistent u nastavi mi je nužan jer bez njega ne bih mogla pratiti gradivo, kretati se po školi i sudjelovati u aktivnostima mojih kolega – dodala je Petra, koja bi voljela da joj i dalje pomaže sestra Valentina.
OŠ VIJENAC U OSIJEKU


‘Ne daju nam stručnjaka za naše učenike s poteškoćama’


Međutim, novi Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima propisao je da pomoćnik u nastavi ili stručni komunikacijski posrednik ne smije biti roditelj ili skrbnik niti drugi član uže obitelji učenika kojem se pruža potpora.

– Za nas to znači da Valentina Petri više ne može biti pomoćnica u nastavi i prisiljava nas da uzmemo u obzir asistenticu koja ne odgovara Petri, školi ni nama. Izvan sebe smo – priča nam majka Ana Marija (41).

Pitali smo u nadležnome Ministarstvu znanosti i obrazovanja koliko je ljudi u istoj situaciji, no odgovorili su da nemaju taj podatak.

Sporni dio pravilnika neće mijenjati.

Obećali su pomoći

– Jedino prihvatljivo rješenje za učenika s teškoćama u razvoju je osigurati kvalitetnu i objektivnu potporu pomoćnika u nastavi učeniku s teškoćama u razvoju u sustavu odgoja i obrazovanja koji je ispunio uvjete propisane Pravilnikom. Ponašanje svakog djeteta, pa i djeteta s teškoćama, drukčije je uz člana obitelji. Njegovo druženje s vršnjacima, socijalizacija, stvaranje odnosa u okruženju, samostalnih izbora i uopće razvijanja samostalnosti nije jednako uz člana obitelji te time nije u jednako vrijednom položaju s vršnjacima – kazali su nam iz ministarstva.

Obitelj Tašić nakon više upornih poziva dobila je poziv iz ministarstva te su ih saslušali i obećali im pomoći.

– Zasad situacija ostaje kakva jest, no strepimo od sljedeće školske godine i od toga hoće li se obećanja ispuniti. Znamo da u Hrvatskoj vječito traje bitka s novcem i njegovim nedostatkom kad su u pitanju asistenti. Njihov rad kroz projekte financiraju udruge. Plaća pomoćnika u nastavi je 3500 kuna – zaključila je Ana Marija Tašić.
DIVJAK:


“Za izgradnju kvalitetnog obrazovanja nužno povjerenje”


Inače, Petri je lani asistentica bila djevojka s kojom, kako kaže, ni ona ni škola nisu pronašli zajednički jezik.

– Ograničavala je Petru u stvarima koje je mogla sama napraviti. Izolirala ju je od društva jer je morala sjediti u razredu dok su se drugi igrali. Njih dvije nisu bile na istoj valnoj duljini i nisu funkcionirale zajedno. Ulazila je u domenu rada nastavnika. Razgovarali smo s njom, ali bez uspjeha. Zato smo sljedeće godine na natječaju tražili drugog asistenta – kaže mama.

Odlučili su zbog toga da se, kao rezerva i ako se ne javi netko drugi, na natječaj uključi i njezina sestra Valentina.

Napredovala uz Valentinu

– Volontirala sam u dvije udruge, a uz sestru sam cijeli život i znam sve njezine potrebe te sam dodatno prošla edukaciju za pomoćnika u nastavi. Zato mi to nije bila nezamisliva ideja. Na natječaj se, uz bivšu asistenticu, s kojom zbog svih problema više nismo mogli surađivati, javila još jedna žena, koja nije priložila svu potrebnu dokumentaciju, i tako sam ja postala Petrina asistentica – objašnjava nam Valentina.
ČAČIĆ:


‘Ministarstvo obrazovanja ne radi ništa, rezultati su tragični’


Situacija se, kaže, popravila uz nju. Djeca su Valentinu prihvatila, a Petra je popravila ocjene i počela sudjelovati u zajedničkim aktivnostima. A onda je na snagu stupio Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima…

Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, rekla nam je kako je uloga pomoćnika u nastavi, među ostalima, poticanje osamostaljivanja djeteta u nastavi i njegova uključivanja u sredinu razreda te kako pomoćnici u nastavi moraju biti potpuno objektivni i nepristrani jer je to nešto što struka smatra poželjnim. Dodala je kako će ministarstvo u slučajevima poput ovog dati suglasnost da pomoćnik bude netko od članova obitelji.

Tema: Hrvatska
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.