Home

PREMINULI DJEČAK BIO JE ČLAN AKADEMIJE BIVŠE ZVIJEZDE HAJDUKA I DINAMA ‘Ne znam kako vam to opisati. Izdahnuo nam je na rukama, bilo je jezivo’

PREMINULI DJEČAK BIO JE ČLAN AKADEMIJE BIVŠE ZVIJEZDE HAJDUKA I DINAMA 'Ne znam kako vam to opisati. Izdahnuo nam je na rukama, bilo je jezivo'Dan nakon strašne tragedije na bazenima hotelskog resorta Hills u Sarajevu, u kojoj je život izgubio dječak (7) iz Splita, još se ne zna što se točno dogodilo.

Obdukcija 

Mališan, koji je s roditeljima i vršnjacima u Sarajevo stigao kako bi kao član splitske Akademije nogometa “Srđan Mladinić” sudjelovao na nogometnom turniru Šampion Junior Kup 2019., preminuo je oko 18 sati u bazenu dubokom metar i pol. Iako su prve informacije, koje su dolazile od organizatora turnira, govorile da je doživio srčani udar ispostavilo se da to nije točno jer je nalaz odukcije, koji potpisuje sarajevski vještak sudske medicine dr. Nermin Sarajlić, ustvrdio da je do smrti došlo zbog utapanja.

Jedan roditelj mladih nogometaša, Joško Šerko s otoka Brača, koji se zatekao blizu bazena, ispričao je da je drama na hotelskim bazenima trajala nekoliko sati.

– Čuo sam da netko viče “liječnika, liječnika”. S nekolicinom ljudi potrčao sam prema bazenu vidjeti što se događa. S dna su izvukli dijete koje je bilo potpuno plavo, čini mi se da je na dnu bazena proveo barem deset minuta. U tom je trenutku utrčala i ekipa hitne pomoći te su odmah počeli reanimirati dijete.

Reanimacija je trajala dva sata i u tom je periodu u nekoliko navrata došlo do slabe srčane aktivnosti, ali nakon dva sata liječnici su mogli samo konstatirati smrt – ispričao nam je čitatelj koji nam se javio ljut zbog početnih izjava direktora turnira Almira Prgude da se dijete nije utopilo nego je doživjelo srčani udar.

 – Ne znam zašto to govore i tko se pokušava oprati, ali sramotno je da ovakav hotel s pet zvjezdica na bazenu nije imao službu spašavanja – rekao nam je Šerko.

Potpuni kaos

Svi su u stanju šoka, a pogotovo jedno dijete koje je vidjelo mrtvog prijatelja. Srećom, druga su djeca dobro jer su odmah upućena u hotelske sobe.

Kako nam je potvrdio i trener, bivši poznati nogometaš Hajduka i Dinama Srđan Mladinić, bio je to jeziv prizor. Očajni roditelji gledali su kako im liječnici pokušavaju spasiti dijete, ali ne uspijevaju. – Ne znam kako vam to opisati. Izdahnuo nam je na rukama – rekao nam je Mladinić.

U resortu Hills nisu htjeli komentirati tragediju. Rekli su da “trenutno nema nikoga za razgovor na tu temu”.

–  Bili smo na bazenu neposredno prije tragedije. U hotelu je smješten ogroman broj djece  i vlada blago rečeno kaos. Pokupili smo se sa bazena jer smo vidjeli da je vrlo opasno jer naš sedmogodišnji sin nije dobar plivač. Bojala sam se za njegovu sigurnost. Riječ je o ogromnom propustu i hotela i organizatora. Na bazenu nema dovoljan broj spasioca na količinu djece i trebali su se bolje pripremiti – komentirala je majka jednog dječaka koji sudjeluje na turniru.

Nadzorne kamere

Rastreseni treneri slažu se da je natjecanje palo u drugi plan. Posebno strahuju od odlaska na bazen s djecom koja se tome, po običaju, posebno vesele. – Roditelji pritišću da se djecu animira i da im se maknu misli s nesreće, no mi smo u grču zbog svega. Teško je nakon svega ostati pribran – kaže nam trener jedne od ekipa i dodaje da će o svemu odlučivati u hodu te mole roditelje za razumijevanje.

Još se ne znaju sve okolnosti slučaja, kolaju različite verzije, no cijelu stvar bi eventualno mogle razjasniti i nadzorne kamere koje navodno postoje na bazenima. Dan nakon tragedije hotelski wellness centar, doznajemo, normalno radi.

Mladi igrači na ruci će nositi crnu traku

Turnir se pak nastavlja, iako su u četvrtak treneri dalmatinskih klubova predložili da se sve stopira. – Otkazali smo sve popratne zabavne sadržaje. Također, sve utakmice počet će minutom šutnje za preminulog dječaka, a igrači će na ruci nositi crnu traku. Dogovorili smo i da turnir pokrije sve troškove pogrebne službe i prijevoza dječakova tijela u Hrvatsku – rekao nam je direktor turnira Almir Prguda. Na upit zašto je tvrdio da je dječak umro od infarkta, a ne utapanja, uputio nas je na policiju.

 
NordVPN Specijalna Ponuda