Home Hrvatska Home ‘HDZ BiH je neovisan od HDZ-a kod nas, Čović sam odlučuje’

‘HDZ BiH je neovisan od HDZ-a kod nas, Čović sam odlučuje’

4
0
Plenković o slučaju Radeljić: SOA odgovorno radi svoj posao


Premijer Andrej Plenković komentirao je u subotu odlazak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića u Banja Luku na službeno ceremoniju neustavnog Dana Republike Srpske.

– Bilo bi dobro da svi skupa jasno naprave ključnu distinkciju – HDZ BiH neovisna je stranka o HDZ-u u Hrvatskoj. Dragan Čović i HDZ BiH donose svoje procjene, svoje odluke. Što se tiče nazočnosti u Banja Luci, on je i proteklih godina bio tamo. To ostavljam Čoviću i HDZ-u BiH da komentiraju – rekao je premijer.

Vlada je pokrenula proceduru opoziva hrvatskog veleposlanika u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechija koji je taj dan bio u Banja Luci na sastanku s Miloradom Dodikom, ali se nije pojavio na obilježavanju Dana Republike Srpske.
Zagreb: Vlada povećala minimalnu plaćuPEJČINOVIĆ BURIĆ:


‘Del Vechijev odlazak na slavlje kod Dodika je pogrešna odluka’


– S aspekta Hrvatske, nismo imali obavijest da će tamo nazočiti naš veleposlanik, koji se po nama prije svega trebao konzultirati ako je imao tamo sastanak nevezan s defileom. Taj dan nije trebao biti tamo. I prije je imao pozive pa nije išao. S iskustvom koje ima, neobično je da je na samom kraju mandata i svoje karijere odlučio otići. Uskoro ćemo krenuti s imenovanjem novog veleposlanika u BiH – komentirao je Plenković za N1 televiziju.

Komentirao je i kandidaturu ministrice Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe.
IZBORI U LIPNJU


Pejčinović Burić kandidatkinja za glavnu tajnicu Vijeća Europe


– Ministrica ima sve kvalitete za preuzimanje odgovorne funkcije glavne tajnice Vijeća Europe, o tome smo proteklih mjeseci u Vladi razgovarali, imali smo vrlo kvalitetan program hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe. Taj hrvatski angažman, za razliku od pozornosti koju su mediji tome posvetili, naišao je na pozitivan odaziv brojnih članica, zato smo odlučili da ona kao perfektan anglofon i frankofon bude kandidat. Vidjet ćemo, ako taj proces bude uspješan, mi ćemo tada eventualno odlučivati o njezinom nasljedniku, ali sve to je u jako ranoj fazi – rekao je.

Premijer Andrej Plenković izrazio je i optimizam oko nadolazećih izbora za Europski parlament. 

– Izbori su 26. svibnja, Europski parlament, ovaj aktualni saziv, radi do 15. travnja, HDZ će imati daleko najjaču listu i uvjerljivo će pobijediti kao i na prethodnim izborima, već sam rekao da ćemo najmanje pet mandata osvojiti – izjavio je.
KRSTIČEVIĆ O FIJASKU S F-16:


‘Ne smatram se odgovornim, naša sigurnost nije ugrožena’


Najavio je i da će Vlada u ponedjeljak izvan snage staviti odluku o nabavci borbenih aviona te je ponovio da mu je žao što je došlo do ovakvog epiloga s Izraelom. Istaknuo je i da to ne mijenja stratešku odluku da Hrvatska zadrži ratno zrakoplovstvo. 
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.