Home

ŠEFICU DIPLOMACIJE ŠOKIRAO NAŠ AMBASADOR U BiH ‘Kad sam ga vidjela na proslavi u Banja Luci, mislila sam da je fotomontaža…’Hrvatska nikada nije sudjelovala u obilježavanju 9. siječnja kao dana RS-a i tako je trebalo biti i ove godine, rekla je u četvrtak hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić, naglasivši da je hrvatski veleposlanik u BiH odlazeći u Banju Luku donio pogrešnu odluku i imao krivu procjenu.

Hrvatska nikada nije sudjelovala “u proslavi toga dana i tako je trebalo biti i ovaj put”, rekla je Pejčinović Burić u razgovoru za Dnevnik HRT-a i ocijenila da je odlazak veleposlanika Ivana Del Vechija “bila pogrešna odluka i procjena”.

Ministrica je napomenula kako je, kada je vidjela Del Vechija na fotografijama iz Banja Luke, mislila da je riječ o montaži.

Ona je istaknula kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s veleposlanikovom odlukom da nazoči proslavi neustavnog dana Republike Srpske, odbacivši špekulacije da je on imao “znak” iz Zagreba.

“On tamo tog dana nije trebao biti”, naglasila je Pejčinović Burić, ističući da njegov odlazak na tu proslavu “predstavlja veliko iznenađenje”, posebice stoga što joj tijekom svog mandata nikada nije nazočio.

Neustavna proslava

Ustavni sud BiH taj je praznik još 2015. godine ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake te ga je proglasio neustavnim.

Ministarstvo je ranije priopćilo da nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banju Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i da je on zbog toga povučen u Zagreb na konzultacije.

Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije.

Veleposlanik Del Vechio, s kojim se tijekom dana sastala pojasnio joj je, rekla je šefica hrvatske diplomacije, da je u Banju Luku otišao “jer je to protumačio kao poziv predsjedavajućeg predsjedništva BiH”.

Dodala je da je Del Vechio dosad bio iznimno angažiran na svojim poslovima u BiH te je stoga, rekla je, ova njegova odluka dodatno iznenađujuća.

Ministrica je dodala da će se odlučiti o daljnjim koracima te konstatirala da je mandat veleposlanika ionako prošao.

BiH treba “razgovor i kompromis”

Što se tiče odluke Dragana Čovića da nazoči proslavi, to je “autonomna odluka predsjednika najveće hrvatske stranke u BiH i mi iz Hrvatske ni na koji način nemamo na to utjecaj, niti imamo namjeru o tome odlučivati”, rekla je Pejčinović Burić.

Potpredsjednica Vlade je rekla da se s Čovićem “slažemo da u BiH treba razgovor i kompromis”, ali i upozorila na “važnost konteksta” u kojem se to događa.

Ministarstvo je ranije osudilo odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine.

Prethodno su dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH Del Vechija na tom događaju.

“Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin”, rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

“To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio”, dodao je Krstičević.

U Republici Srpskoj 9. siječnja obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je samozvana “skupština srpskog naroda”, kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju “republike srpskog naroda u BiH”.

Proslavu su ignorirali gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH.
NordVPN Specijalna Ponuda