Home

USKOK OPTUŽIO 36 OSOBA ZA POREZNE PRIJEVARE OD 57 MIL. KUNA Zločinačka organizacija je izvlačila novac iz vlastitih tvrtki

USKOK OPTUŽIO 36 OSOBA ZA POREZNE PRIJEVARE OD 57 MIL. KUNA Zločinačka organizacija je izvlačila novac iz vlastitih tvrtkiUskok je nakon provedene istrage u petak podigao optužnicu protiv 32 hrvatskih državljana te još troje s dvostrukim državljanstvom i jednog državljanina BiH, zbog udruživanja u zločinačku organizaciju koja je potom u lancu poreznih prijevara izvlačila novac iz vlastitih tvrtki.

Uskok je, kako se neslužbeno doznaje, u istrazi utvrdio kako je skupinu prijavljenih poduzetnika predvodio Svetislav Josimović (40), a na vrhu navodne zločinačke piramide su i hrvatski državljani Juraj Puškar (45), Miroslav Slavković (42), Dražen Becker (49), Perica Busija (50).

Prema neslužbenim informacijama novac je među ostalim izvučen i iz tvrtki Westgate, Shopping City Zagreb, Trgovački centar Zagreb, Oktal Pharma, Emporion Plus i drugih.

Optužnicom se Josimoviću kao vlasniku šest tvrtki te drugookrivljenom Puškaru kao vlasniku četiri tvrtki, stavlja na teret da su od početka 2009. do kraja travnja 2017. na području Zagreba i Zagrebačke županije povezali Slavkovića, Beckera i Busiju koji su izvlačili novac iz tvrtki i obrta izdavanjem nevjerodostojnih računa te omogućavali njihovim vlasnicima i drugim zainteresiranim osobama uskratu dužnih davanja državnom proračunu.

Kako bi realizirao plan grupe, Josimović je s Puškarom i Slavkovićem  pronalazio odgovorne osobe tvrtki i obrta koji su od tih tvrtki htjeli izvući novac, dok su fiktivne račune po njihovim uputama ispostavljali Becker i Busija.

Ostali iz skupine su, prema dogovoru s Josimovićem te s Puškarom i Slavkovićem, nalagali i plaćali račune za robu i usluge koje im stvarno nisu isporučene ili izvršene, pri čemu su Slavković i Becker plaćali fiktivne račune i na štetu vlastitih tvrtki.

Nakon izvršenih uplata, Becker i Busija kao i druge osobe koje su izdavale fiktivne račune, manje iznose uplaćenog novca zadržali na računima svojih tvrtki i udruga, a za sebe dogovorenu proviziju.

Veći dio novca na temelju fiktivnih računa koje su im izdavali Josimović i Puškar uplaćivali na račune njihovih tvrtki ili su, također na temelju fiktivnih računa, međusobno vršili daljnja plaćanja. Potom su obavaljali neposredne uplate na račune Josimovićevih i Puškarovih tvrtki.

Njih dvojica su, nakon uplata Slavkovićevoj, Beckerovoj i Busijinoj tvrtki te neposrednih uplata tvrtki u kojima su ostali vlasnici, kao i drugih tvrtki i udruge, također međusobno vršili plaćanja na temelju fiktivnih računa. Zatim su podizali gotovinu ili su novac prebacivali na svoje i Beckerov račun te podizali gotovinu. Dio novca zadržali su na računima svojih tvrtki i to u iznosu od najmanje 12,9 milijuna kuna.

Ostatak novca u iznosu od najmanje 57 milijuna kuna podignut je u gotovini te je, uz zadržavanje provizije, vraćen optuženima koji su nalagali neosnovana plaćanja.

Ujedno su Slavković i Becker te ostali okrivljeni na temelju fiktivnih računa nezakonito umanjivali porezne obveze čime su oštetili državni proračun za gotovo 7,8 milijuna kuna i za iznos od 6,1 milijun kuna s osnove PDV-a.

Državni proračun i proračun Grada Zagreba i Grada Zaprešića na taj su način oštetili za 1,7 milijuna kuna s osnove neplaćenog poreza i prireza na dohodak.