Home Hrvatska

‘GLE, BRKSI, NOMINIRANA SI…’ ‘Godinu ću pamtiti po moralnoj kaljuži u kojoj se mnogi valjaju’

Ivana Brkić Tomljenović
Ivana Brkić Tomljenović

– Za nominaciju sam doznala dok sam se pripremala za jedan intervju za Dnevnik Nove TV. Dvadesetak minuta prije nego što sam sjela u studio stiže mi “link” kolegice, zapravo prijateljice s konkurentskog medija s porukom “Gle, Brksi, nominirana si!!!” Nakon toga mi telefon nije prestao zvoniti. Suprug, roditelji, sestra, brat, prijatelji, kolege… Reakcije su bile super – odgovara novinarka Nove TV Ivana Brkić Tomljenović, dodajući kako je bila ugodno iznenađena nominacijom u kategoriji TV novinara godine za Zlatni Studio.

O svojoj konkurenciji kada je u pitanju to priznanje, onako pravo kolegijalno, govori sve najbolje.

– Edinova i Martinina originalnost i spontanost je sjajna. Kao i Zoltanove reportaže i iskustvo izvještavanja u ratnim zonama. A Andrija i ja, mi nismo konkurencija. Mi smo kolege i prijatelji. On je profesionalac, čiji su rad gledatelji, ali i čitatelji odavno prepoznali – govori Ivana. Ovoj iskusnoj političkoj novinarki godina će ostati zapamćena po “hard talk” intervjuima ili, kako bismo to na hrvatskom u slobodnom prijevodu rekli, “žestokom razgovoru”.

– Uglavnom je to bilo s političarima, kako vladajućima tako i onim oporbenima. Pamtit ću godinu i po nikad većem broju političkih prebjega i moralne kaljuže, u kojoj su se valjali mnogi, a za što ne vjerujem da su građani dali svoj glas – zaključuje novinarka.

Radni tjedan često joj izgleda vrlo ludo. I da joj dan traje 40 sati, kaže, ne bi joj nekad bilo dovoljno.

– Svaki drugi dan u sedam ujutro počinjem dan u teretani s ekipom od koje me trbušnjaci češće bole od smijeha nego od treninga. Onda kćer vozim u vrtić, u čemu se izmjenjujemo suprug i ja. I potom jurim na posao. Uglavnom, na snimanjima sam veći dio dana, ali kako radim s najboljom ekipom, dan proleti u dobroj radnoj atmosferi. Tri dana u tjednu, kad sam slobodna, čuvam za obitelj – objašnjava Ivana.

U novinarstvu je već dugo, punih 19 godina, a staž je “nakupila” jer je počela raditi već na prvoj godini fakulteta.

– Kako sam hiperaktivna, nije mi odgovarao ritam – predavanje, bela, kava. I tako u krug. Prvo je to bio posao na radiju, a televizija je stigla nekoliko godina poslije. Novinarstvo je moja strast i tako već gotovo dva desetljeća – govori. Da će pratiti politiku, sama je odabrala.

– Imala sam tada opciju – ili politika ili estrada. Politika me oduvijek više privlačila, a morate priznati da i estrade u politici ne nedostaje – odgovara uz smijeh Ivana. Po pitanju najupečatljivijih zadataka u karijeri novinarka se ne dvoumi puno.

– Onaj trenutak, koji je, doduše, na kraju trajao četiri sata programa uživo, kada je bivši premijer Ivo Sanader dao ostavku. I vođenje emisije uživo o lokalnim izborima iz studija s Mislavom Bagom. To je baš bio gušt – zaključuje Ivana Brkić Tomljenović.