Hrvatska

SUD POTVRDIO: Milan Kujundžić je lažni branitelj!

Kujundžić
Kujundžić

Završeno je sudski proces u kojem je aktualni ministar zdravstva Milan Kujundžić tužio Andriju Hebranga za klevetu. Tuženi Hebrang je, naime, tvrdio kako se Kujundžić sa svojih 270 dana ratovanja u registru branitelja našao – preko veze. Obzirom da su svi Hebrangovi dokazi išli u prilog njegovoj tvrdnji, sud je donio odluku kako Kujundžićeva tužba nema osnove. Drugim riječima, Andrija Hebrang je kazao istinu o lažnom ratnom putu ministra zdravstva, a tu je istinu i ponovio za naš portal:

Izlažirao ratni put

„Ne smatram ovo svojom osobnom pobjedom, već pobjedom svih onih koji su se u to ratno doba punim srcem stavili na raspolaganje u obrani Hrvatske. Ovo je bio udar na cijeli registar branitelja…”, kazao je dr. Andrija Hebrang koji je podsjetio što ga je nagnalo da javno prokaže Milana Kujundžića:

„Okidač se dogodio onoga trenutka kada je s mjesta ravnatelja smijenio Tonija Kolaka, tadašnjeg ravnatelja KB Dubrava koji se četiri godine nije vraćao s bojišnice. Kolak je tada potegnuo pitanje Kujundžićevog ratnog puta, a ja sam putem suda uspio dokazati da je taj ratni put u potpunosti lažan”, zadovoljan je Hebrang

Kujundžić nikada nije bio ni na jednoj bojišnici, potvrdu o ratnom putu izvadio ’97.

Naš sugovornik tvrdi kako je jedini dokaz Kujundžićeve pripadnosti braniteljskoj populaciji potvrda MORH-a prema kojoj je on od 20. siječnja 1991. do 15. listopada 1991. bio pripadnik dobrovoljačke oružane skupine Medveščak te je sudjelovao u oslobađanju vojarne.

“Ta potvrda je izdana ’97. i to u upravnom postupku koji je proveden uz dva svjedoka. Kao nekada, 45.-te”, sarkastičan je Hebrang.

„Međutim, on nikako nije mogao sudjelovati u oslobađanju vojarne. Na sudu sam izvadio dokument koji potvrđuje da su sve vojarne bile oslobođene dva mjeseca nakon 15. listopada. Dakle, nakon što je Kujundžić završio svoju „braniteljsku karijeru”.

Andrija Hebrang s nama je podijelio još nekoliko zanimljivih podataka sa suđenja. Dokazano je, naime, da je aktualni ministar zdravstva ’91. i ’92. povremeno odlazio u Njemačku, iako je to bilo protivno odredbi po kojoj liječnici nisu smjeli napuštati ratom zahvaćenu zemlju.

Ostavka?

„Bilo je smiješno kada je na sudu izjavio kako je išao učiti „novu ERCP metodu”. Bilo mi je jasno da on ne prati ni svoju struku, jer smo mi ERCP usavršavali još 1985. Također, odlazio je ’93. i ’94. u SAD kako tvrdi „po lijekove”… Pa, dajte, molim vas… Kao da nemamo medicinske djelatnike kojima je to posao. Liječnici to ne rade”, kazao nam je Hebrang koji je kao poseban detalj sa suda izdvojio ovo:

„Kujundžić je za svjedoka doveo ratnog ravnatelja koji je na pitanje „kako ste pravdali Kujundžićeve izostanke u vrijeme rata, obzirom na 270 dana borbenog djelovanja” odgovorio „on nije izostao niti jedan dan”.

Sud, dakle, Hebrangove izjave o lažnom putu Milana Kujundžića smatra istinitim, pa je stoga i optužba o kleveti odbačena. No, ostaje činjenica da je ministar zdravstva lažni branitelj pa bi kao visokopozicionirana osoba zbog toga trebao dati ostavku, a za očekivati je i reakcije relevantnih institucija:

“Ništa se neće dogoditi, vjerujte mi. Već sutra će gledati u kameru i lagati svima u oči”, ne dvoji Andrija Hebrang.