Home

‘Već sljedeće godine radit ćemo aluminijske dijelove za Ferrari, Audi i Mercedes’

TLM Ferrari
TLM Ferrari

Nakon što je točno prije tri godine proglašen stečaj nad tvrtkom TLM Aluminium, predviđalo se da će to biti kraj valjane aluminijske industrije u Šibeniku s tradicijom dugom pola stoljeća. Međutim, pojavili su se Slovenci i spasili pogon Valjaonice i Ljevaonice posrnulog šibenskog aluminijaša koji je zadnja dva desetljeća grcao u gubicima.

Četiri mjeseca nakon proglašenja stečaja, u TLM Aluminium je ‘ušla’ Impol Grupa – aluminijski div iz Slovenske Bistrice koja je u ožujku 2016. godine uzela u najam pokretnine i nekretnine TLM Aluminiuma. Slovenci su potom u Hrvatskoj registrirali novoosnovanu tvrtku pod imenom Impol TLM d.o.o. Šibenik koja je odmah pokrenula proizvodnju valjanih aluminijskih proizvoda i s burze rada vratila 208 radnika. Ambiciozna Impol Grupa postala je, pak, vlasnikom šibenskog aluminijaša u stečaju 31. listopada 2017. godine, kupivši ga na četvrtoj javnoj dražbi Trgovačkog suda u Zadru za 73,3 milijuna kuna. Za to vrijeme proizvodnja je stalno rasla, kao i broj djelatnika, pa danas Impol TLM zapošljava čak 420 radnika u pogonima Valjaonice i Ljevaonice s prosječno neto plaćom od 1184 eura.

– Ovu 2018. godinu završit ćemo s 82 tisuće tona proizvedenih i isporučenih proizvoda vrijednih 142 milijuna eura, od gotovih aluminijskih proizvoda do poluproizvoda. U odnosu na prošlu godinu u kojoj smo proizveli 71 tisuću tonu različitih artikala vrijednih 123 milijuna eura, ove godine bilježimo porast proizvodnje od 15 posto. Manji dio proizvodnje ide na daljnju preradu u matičnu tvornicu Impol Grupe u Slovenskoj Bistrici, a veći dio plasiramo na hrvatsko i europsko tržište, a od svibnja značajni dio proizvodnje odlazi i na tržište SAD-a. Ovako postignutom porastu proizvodnje ponajprije je doprinijela realizacija investicija Impol Grupe s ciljem povećanja proizvodnih kapaciteta u pogonu Tople Valjaonice, kao i povećanje produktivnosti i kvalitete u svim fazama proizvodnog procesa – kazao je Šime Bukić, rukovoditelj proizvodnje Impol TLM-a d.o.o. Šibenik.

Šime Bukić ističe kako su u tijeku završni radovi na instalaciji novog stroja za proizvodnju limova i traka, a koji će produktivnošću, kvalitetom i proizvodnim  mogućnostima nadmašiti sve postojeće strojeve u pogonu Valjaonice.