Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Albanci planiraju formirati kosovsku vojsku 14. prosinca

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u srijedu povodom najave formiranja kosovske vojske da se nada da Srbija neće morati upotrijebiti svoju vojsku, ali da je trenutno to jedna od opcija zato što se ne može gledati novo etničko čišćenje Srba.

Nadam se da nikada nećemo morati upotrijebiti svoju vojsku, ali je i to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu, jer ne možemo gledati novo etničko čišćenje i nove oluje iako premijer Albanije Edi Rama na njih poziva”, rekla je Ana Brnabić novinarima u Vladi Srbije, prenosi Slobodna Evropa.

“Kada netko zna da imate jaku vojsku onda mora s vama sjesti i razgovarati”, rekla je Ana Brnabić. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Albanci planiraju formirati kosovsku vojsku 14. prosinca.  Brnabić optužila Ramu za “politički spin” Brnabić je u srijedu pozvala Prištinu da pokaže žalbu koju je navodno uputila tijelima CEFTA-e o tome da Srbija krši taj sporazum, o čemu je dan ranije u Zagrebu, na sastanku SEI-a, govorio albanski premijer Edi Rama, koji je, smatra Brnabić, trebao pozvati Prištinu na razumnije ponašanje, a ne širiti ono što je ona nazvala “političkim spinom”.

Brnabić je u srijedu pozvala Prištinu da pokaže žalbu koju je navodno uputila tijelima CEFTA-e o tome da Srbija krši taj sporazum, o čemu je dan ranije u Zagrebu, na sastanku SEI-a, govorio albanski premijer Edi Rama, koji je, smatra Brnabić, trebao pozvati Prištinu na razumnije ponašanje, a ne širiti ono što je ona nazvala “političkim spinom”.

Ako žalbe nema, onda je  Rama svjesno i namjerno pokušao obmanuti javnost u regiji da je Srbija prekršila sporazum CEFTA, rekla je Brnabić novinarima u srbijanskoj vladi, komentirajući Raminu izjavu u Zagrebu da je Srbija prva kršila regionalni trgovinski sporazum te da se Kosovo zbog toga žalilo. Brnabić je rekla kako je “naivno očekivala” od Rame da pozove Prištinu na “razumnije ponašanje”. Ona je ocijenila da je “jedini cilj” Ramine izjave da se proširi “politički spin i da se Srbija okrivi za sve nerazumne odluke Prištine”.

Tražeći od Prištine da objavi žalbu koju je, kako tvrdi Rama, uputila nadležnim tijelima CEFTA-e, Brnabić je naglasila da je službena žalba Srbije na kosovske carine zavedena u dokumentima CEFTA. Ako se Priština žalila, a nitko im nije odgovorio, poslije 90 dana mogu pokrenuti međunarodnu arbitražu, objasnila je Brnabić. Ona je naglasila kako je Priština po drugi put promijenila razlog kojim je pravdala uvođenje carina na robu iz Srbije. Prvi put je to bilo uz obrazloženje kako Srbija blokira Kosovo u međunarodnim institucijama, a drugi put navodno da je Srbija kršila sporazum CEFTA, kazala je srbijanska premijerka.

Brnabić je rekla i da Srbija od uvođenja carinskih pristojbi mjesečno gubi 42 milijuna eura je ne može svoju robu plasirati na tržište Kosova. Srbijanska premijerka rekla je i da je u utorak zbog prištinskih carinskih pristojbi održan prvi neslužbeni sastanak s predstavnicima Misije UN na Kosovu (UNMIK), koja zastupa Kosovo u CEFTA-i, a sljedeći korak je da Srbija odredi novi datum za prvi službeni sastanak, što će, kako je najavila, uslijediti u iduća 24 sata. Kosovo je u studenome prvo uvelo carine od 10 posto na robu iz Srbije i BiH, a potom ih je podiglo na 100 posto, pravdajući to navodno neravnopravnim tretmanom kosovske robe, da bi kao dodatan razlog uvođenju carina bila navedena srbijanska kampanja protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, poput nedavnog odbijanja članstva u Interpolu. Kosovski premijer Ramush Haradinaj kazao je da će, unatoč europskim pritiscima da se carine povuku, one ostati na snazi dok Srbija ne prizna Kosovo.