Home Sport

Football Leaks: Bayern i drugi velikani napuštaju Ligu prvaka

football
football

Prema izvještaju koji je objavio njemački Der Spiegel, 11 europskih klubova skiciralo je plan prema kojem bi ‘ugasili’ Ligu prvaka i zamijenili je europskom Superligom!

Glasine o europskoj Superligi kolale su i ranije, uz priču da bi se najpoznatiji klubovi Starog kontinenta mogli odvojiti i formirati vlastito natjecanje.

Takve su priče navodno dovodile do toga da Uefa radi ustupke bogatim klubovima i daje im veći financijski kolač u Ligi prvaka kako bi ih zadržala u natjecanju. No, prema tekstu Der Spiegela, koji se temelji na dokumentima dobivenima od Football Leaksa (internetska stranica nogometnih ‘zviždača’), nova liga bila bi neovisna od Uefe. Imala bi 16 klubova sa fazom razigravanja po skupinama i nokaut rundama, a počela bi 2021.

ITA, Testspiel, Italien vs Frankreich

ITA, Testspiel, Italien vs Frankreich

FOOTBALL LEAKS Skandal: Bogataši PSG i Man. City do vrha uz pomoć Fife?!

Ligu bi sačinjavalo 11 klubova osnivača i pet “gostiju”, a osnivači bi bili zaštićeni od ispadanja i imali bi zajamčena mjesta u ligi sljedećih 20 godina.

Prema tekstu Der Spiegela, 11 osnivača bi bili Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Juventus, Milan, Bayern PSG.

A dokument koji je u posjedu njemačkog lista navodi da bi pet gostiju bilo – Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Marseille, Inter Roma. Isto tako se navodi mogućnost osnivanja druge lige gdje bi ovih pet gostiju iz Superlige razigravalo s vodećim momčadima tog drugog natjecanja kako bi zadržali status u elitnom rangu.

Prema tom dokumentu koji je došao u posjed Der Spiegela, to bi omogućilo novoosnovanom natjecanju da izbjegne kršenje europskih zakona jer natjecanje ne bi bilo u potpunosti zatvoreno.

Nije jasno bi li Superliga jednostavno zamijenila Ligu prvaka ili bi se njeni članovi povukli i iz domaćih natjecanja također.

Football Leaks tvrdi da bi se ovoga mjeseca tih 16 klubova trebalo obvezati na sudjelovanje u novom natjecanju, ali točan datum kad će se to dogoditi – nije naveden.