Home Hrvatska Home PLENKOVIĆ ZAOŠTRIO RETORIKU UOČI DANAŠNJEG SKUPA U VUKOVARU 'Vidjet ćemo hoće li...

PLENKOVIĆ ZAOŠTRIO RETORIKU UOČI DANAŠNJEG SKUPA U VUKOVARU 'Vidjet ćemo hoće li biti sankcija za članove HDZ-a koji dolaze na prosvjed'

1
0

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković jučer je novinarima na pitanje hoće li biti sankcija za HDZ-ovce koji će eventualno otići na prosvjed u Vukovar uzvratio: “Vidjet ćemo”.

Ne vjeruju

Plenković je tako zaoštrio retoriku oko prosvjeda s obzirom na to da je prije samo dva dana predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao kako neće biti kazni za one članove stranke koji odu na prosvjed. Na kakve je točno sankcije Plenković mislio, jučer se u vrhu stranke nije moglo doznati, no HDZ-ovci s kojima smo razgovarali ne vjeruju da će do toga doći.

– Mislim da je tu prije svega riječ o Plenkovićevu pokušaju zastrašivanja članova da ne odu na prosvjed – rekao je jedan od naših sugovornika iz stranke. A tenzije uoči prosvjeda sve više rastu. Nakon što je Jutarnji list objavio da su zagrebačka, osječko-baranjska i splitska Hvidra dale podršku prosvjedu unatoč protivljenju predsjednika nacionalne organizacije Hvidre Josipa Đakića, jučer su se oglasile još neke podružnice. Tako je odluku o potpori skupu u Vukovaru donijela na svojim tijelima i Hvidra Ličko-senjske županije na čelu s predsjednikom Ivanom Jurkovićem, a prosvjed su poduprle i gradske organizacije Hvidre iz Senja, Gospića, Plitvičkih Jezera i Otočca.

Prosvjed je podržala i Zajednica udruga i članova Hvidre Bjelovarsko-bilogorske županije. Predsjednik Hvidre Sisačko-moslavačke županije Marko Klasan kaže kako on osobno podržava prosvjed i da će članovi tamošnje organizacije u Vukovar ići u privatnom aranžmanu, jer organiziranog prijevoza neće biti.

Iz Ureda gradonačelnika Vukovara Ivana Penave jučer su nam poručili kako nemaju precizne informacije o tome koliko će ljudi doći na današnji prosvjed, ali da su osigurali prostor za sve autobuse, kombije i automobile kojima će stići prosvjednici iz cijele zemlje. Prije su organizatori poručili da očekuju i do 20 tisuća prosvjednika. Skup na kojem će govoriti gradonačelnik Ivan Penava, njegov savjetnik Tomislav Josić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak te nekoliko izravnih svjedoka zločina počinjenih u Vukovaru počinje danas u 14 sati i trajat će oko sat vremena.