Home Hrvatska Home Najambiciozniji i najinovativniji mostovi na svijetu

Najambiciozniji i najinovativniji mostovi na svijetu

1
0

Stoljeće u kojem živimo i u kojem neboderi prelaze vertikalne granice, a 3-D printeri mijenjaju dizajn i inženjering puno je iznenađenja pa nimalo ne čudi da i gradnja mostova prati novi inovativni boom. Iako je zemaljska funkcija mostova osigurati prijelaz od točke A do točke B, njihova je struktura danas sve samo ne obična. Od Danjiang mosta Zahe Hadid na Tajvanu do Garden mosta preko rijeke Temze Thomasa Heatherwicka, u nastavku vam donosimo najambicioznije i inovativnije mostove na svijetu.

Heatherwick Studio

 

Garden Bridge dizajnera Thomasa Heatherwicka smješten je u središtu Londona. Ovaj pješački zeleni most dužine je 366 metara, a njegova je izgradnja stajala 275 milijuna dolara.

Next Architects

 

Smješten u Changshau u Kini, Lucky Knot most dug je 187 metara. Inspiraciju za njegov izgled arhitekti iz biroa Next Architects pronašli su u drevnoj kineskoj narodnoj umjetnosti.

COBE Architects

 

U gradu Køge u Danskoj, biro COBE Architects projektirao je pješački most Køge North Station dug 225 metara. Most pruža zapanjujući panoramski pogled na krajolik od 180 stupnjeva.

Zaha Hadid Architects

 

Skoro 920 metara dug most Danjiang dizajnirala je preminula arhitektica Zaha Hadid u Taipeiu na Tajvanu. Kada bude dovršen 2020. godine bit će najduži asimetrični most na svijetu pričvršćen kablovima.

Bystrup Architecture

 

Nine Elms to Pimlico, most je koji premošćuje rijeku Temzu u južnom Londonu. Danska tvrtka Bystrup Arhitektura pobijedila je na natječaju sa svojim jednostavnim i elegantnim dizajnom koji vodi nogostup oko svakog potpornog tornja. Riječ je o prvom mostu u središtu Londona samo za pješake i bicikliste, bez automobila.

Izvor: Architectural Digest