Home Hrvatska Home 3. MAJ PRED POTPUNIM SLOMOM, OSTAO BEZ PRAKTIČKI IJEDNOG BRODA U KNJIZI...

3. MAJ PRED POTPUNIM SLOMOM, OSTAO BEZ PRAKTIČKI IJEDNOG BRODA U KNJIZI NARUDŽBI Kanadski naručitelji raskidaju ugovore za sve četiri novogradnje

3
0

Riječki 3. maj ostao je praktički bez ijednog broda u svojoj knjizi narudžbi, piše u subotu riječki Novi list.

Naime, kanadski brodar Algoma objavio je jučer na svojim službenim stranicama kako su pokrenuli postupak raskida ugovora za sve svoje novogradnje koje su se trebale graditi u riječkom brodogradilištu, odnosno Uljanik grupi.

Riječ je o seriji od četiri samoiskrcavajuća broda za prijevoz rasutog tereta, od kojih je jedan otkazan početkom ovog mjeseca, a sada je jasno da isto slijedi i s preostala tri.

Izvori Novog lista ističu da do ove nove katastrofe s otkazivanjima ugovora nije trebalo doći jer su Kanađani navodno pokazivali prilično razumijevanja za probleme u kojima se našao riječki škver kao dio Uljanik grupe. No, kad su, prema izvorima Novog lista, uvidjeli da s druge strane nema ni trunke dobre volje, očito je i njima “puknuo film”.

3. maj ostao je tako sa samo jednim važećim ugovorom. Riječ je o tankeru ‘Santiago’ koji već gotovo dvije godine čami na vezu u pulskom brodogradilištu u koje je iz Rijeke otegljen na završno opremanje.

U opremnom bazenu riječkog brodogradilišta trenutno su dva poluzavršena broda i za oba su sada raskinuti ugovori. Prvi je brod za prijevoz automobila koji je norveški Siem, u paketu s još tri, otkazao početkom rujna, a drugi je Algomin ‘Innovator’.

Novaca i opcija kojima bi se ovi brodovi mogli završiti i isporučiti nema ni vidiku.

Međutim, ono što se zna, istina neslužbeno, jest da će šteta za državni proračun od raskida ove serije kanadskih brodova biti puno veća od onih sedamdesetak milijuna eura, koliko je bilo aktivnih državnih jamstava kod Siemove serije brodova.

Prema neslužbenim informacijama, Algomin raskid ugovora za sva četiri broda povlači za sobom nešto više od 70 milijuna eura izdanih državnih jamstava za avansne uplate Kanađanima te još dodatnih četrdesetak milijuna dolara, za koje je država jamčila Uljaniku kada su uzimali kredite za njihovu gradnju. Drugim riječima, jučerašnje Algomino službeno priopćenje znači da hrvatski državni proračun ostaje kraći za nešto više od 100 milijuna eura, piše Novi list.