Home Hrvatska Home ZAGREBAČKI SC UŠAO U 21. STOLJEĆE Uklanja se posljednji čučavac, studenti će...

ZAGREBAČKI SC UŠAO U 21. STOLJEĆE Uklanja se posljednji čučavac, studenti će dobiti normalne školjke

1
0

Toalet SC-a napokon će ući u 21. stoljeće. Komentiraju tako u šali studenti zagrebačkog sveučilišta činjenicu da čučavci iz Studentskog centra odlaze u povijest.

Naime, ovaj tjedan konačno je počela dugoočekivana zamjena čučavaca novim zahodskim školjkama u toaletu u prizemlju kraj ulaza u restoran, a osim njih, mijenjat će se i pločice, umivaonici, pipe, odvodna i električna instalacija, radijatori… Predviđena cijena radova je 250.000 kuna, a završetak se očekuje za mjesec dana, točnije 15. studenoga.

Studenti nisu mogli skriti oduševljenje jer će napokon dobiti primjereni sanitarni čvor. – Bilo je i vrijeme da dobijemo normalne školjke, čučavci su bili kao iz srednjeg vijeka, ružni, odvratni i neugodni. Bila sam samo jednom u tom zahodu, da operem ruke, i nikad više nisam ušla – govori nam 19- godišnja Lea Mihić.

Slično iskustvo imaju i drugi.

– Ušao sam jednom i nikad više. Papira nije bilo, tako da sam ruke morao brisati o hlače, sve je puno ružnih natpisa, a o higijeni da ne pričam. Inače, jedan sam od onih koji vole ‘mumificirati’ to ‘sveto’ mjesto, tako da mi je odlazak u toalet bio prilično stresno iskustvo – kaže Ante Vukov, 21-godišnji student glume na ADU.

Studenti su protiv čučavaca pisali peticiju još 2015. godine, a njih 737 tada se složilo kako su oni “sramota za 21. stoljeće”, “neodržavani i nehigijenski” i “diskriminacija za invalide”.

– Planira se zamjena sanitarne opreme – nove školjke, umivaonici, pisoari, pipe na senzore, električna brza sušila za ruke i sva druga popratna sanitarna galanterija, kao i zamjena instalacija hladne vode i dovod tople sanitarne vode pripremljene u toplinskoj stanici, zamjena odvodne instalacije, postava novih radijatora te popravak postojeće ventilacije – objasnio je sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak.

– Sramota je da studenti u 2018. godini obavljaju nuždu u čučavcima. Puno se stvari u SC-u treba promijeniti, a ako je ovo početak, to je dobar početak – kaže 27- godišnji Mate Vukšić.