Home Hrvatska Home Livaković se ne boji Engleza: Već sam skidao Kaneu zicere

Livaković se ne boji Engleza: Već sam skidao Kaneu zicere

2
0

Stadion Olimpico u San Marinu u rujnu 2001. dočekao je Hrvatsku u kvalifikacijama za SP 2002. u Japanu i Južnoj Koreji. Pletikosa nije branio i na gol je stao Tomo Butina. Bilo je to posljednji put da je golman Dinama na golu Hrvatske u natjecateljskoj utakmici.

Koliko je to bilo davno, pokazat će vam sastav Hrvatske, u kojem su bili Prosinečki, Soldo, Šuker, Jarni, Stanić… Danas, protiv Engleske na Rujevici, “jedinica” će opet biti golman Dinama – Dominik Livaković.

Zlatko Dalić u kadru za ovu utakmicu ima tri golmana (Livaković, Letica, Sluga), koji su ukupno samo jednom stali na gol reprezentacije.

Moskva: Hrvatska i Engleska u polufinalu na Svjetskom prvenstvu

PRAZNA RUJEVICA Englezi, niste doma, Hrvatska ne gubi utakmice bez publike…

– Dobro se osjećam, nemam baš nikakvu tremu. Ovo će mi biti prva prava utakmica za reprezentaciju, branio sam protiv Čilea na Kina Kupu. Ali ovo je ipak nešto drukčije – rekao je Dominik Livaković pa nastavio:

– Opušten sam, iako osjećam da je ovo malo drukčija utakmica. Strašno sam ponosan. No žalim što će tribine biti prazne – kaže Livaković.

Englezi ne stižu u najjačem sastavu, neće biti Rosea, Allija, Shawa… No u napadu će biti njihov najopasniji igrač…

– Harry Kane! On im je najbolji igrač, kapetan i lider momčadi. No mi smo viceprvaci svijeta, tako ćemo se i postaviti.

Jeste gledali kako Kane izvodi penale i slobodne udarce?

– Znam baciti oko na takve stvari. U Dinamu gledam s našim analitičarom, vidim kako protivnici izvode penale ili slobodne udarce, kako se igrač kreće.

Livaković je već s 23 godine postao prvi golman Hrvatske, njegovi prethodnici Subašić i Kalinić to su postali puno kasnije.

– Možda imam malo više sreće, pa mi se ranije ukazala prilika. Jako sam ponosan što sam među ovim dečkima, s najboljim igračem svijeta, pa i veznjakom koji drži sredinu u Barceloni. A i imam priliku čuvati leđa ovako kvalitetnim stoperima kao što su Lovren i Vida.

SOUTGHATE HVALI KAPETANA Engleski izbornik: Luka Modrić je u rangu Ronalda i Messija…

Livaković savjete upija od svog Zadranina Danijela Subašića i prijatelja Lovre Kalinića.

– Nisam još razgovarao sa Subašićem, ali mogli bismo do utakmice, on daje prave savjete. Čuo sam se s Kalinićem, žao mi je zbog ozljede, takve stvari ne želim nikome u karijeri. Mi smo veliki prijatelji.

Livaković je u mlađim selekcijama igrao protiv Engleske.

– Dvaput, za U-21 reprezentaciju. Igrali smo kvalifikacije za EP 2015., a oni su pobijedili 2-1, i u Wolverhamptonu i u Vinkovcima. Evo, Kane mi je glavom zabio za 1-0 u Engleskoj, ali sam mu u Vinkovcima obranio neke zicere. Mogao sam već osjetiti koliko je opasan igrač. Tad nije bio toliko poznat, ali se kod njega osjetila klasa. Pa čovjek je zadržao svaku loptu u dvije utakmice. Ali u Vinkovcima mi nije zabio gol, pa neka se tako nastavi, neka mi ni ovaj put ne zabije u Hrvatskoj. Dobro znamo kako će se Englezi sad napaliti da bi nam se revanširali za polufinale u Rusiji. Ali neka ne zaborave da smo i mi željni iskupljenja za poraz u Španjolskoj. Znamo da moramo popraviti dojam i uvjeren sam da hoćemo. Prava smo ekipa – zaključio je Livaković.