Home Hrvatska Home Novi život fra Šime: 'Bankarica je prevarantica, opet radi isto'

Novi život fra Šime: 'Bankarica je prevarantica, opet radi isto'

7
0

Osjećam se baš super! Hvala Bogu, živ sam i zdrav te svaki dan u miru u samostanu s franjevcima. Radim što gvardijan zatraži, odem po kruh ako treba, a kad sam slobodan, brinem o starim roditeljima. Vozim ih liječniku i obavim sve što je potrebno.
Kad završim, radim u obiteljskome masliniku. Podižem masline i bajame, kosim travu, obrađujem, šišam grane, gnojim, zalijevam… Sve sam, rekao nam je fra Šime Nimac (40), kojeg smo zatekli na radu u polju.

Bio je sam u masliniku do kojeg vodi makadamski put blizu Lišana Ostrovičkih. Čim nas je opazio, krenuo nas je otjerati iz polja, mašući nam da ne ulazimo u posjed, a onda objasnio:

– Prema crkvenom dekretu uprave Provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu, zabranjeno mi je razgovarati s novinarima, a ne smijem spominjati ni ime nadbiskupa Barišića.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Onako usput, pitamo ga nije li taj maslinik trebao biti pod ovrhom. Nije odolio.

– Maslinik pripada mojem ocu i majci, a ne meni, a jedan dio je državno zemljište koje je pod koncesijom na 50 godina – doviknuo nam je preplanuo mlađahni fratar u civilnoj odjeći i dobroj formi, nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi za 9,8 milijuna kuna.

Tino Jurić/PIXSELL

Tino Jurić/PIXSELL

NOVAC JE KOD NJE Fra Šime svu krivnju prebacio na bankaricu: ‘Prevarila me…’

Županijski sud u Zadru, naime, ukinuo je rješenje o ovrsi maslinika fra Šime Nimca u Lišanima Ostrovičkim koje je u svibnju 2015. godine donio Općinski sud u Zadru, odnosno Stalna služba u Benkovcu. Ovrhu nad maslinikom tražila je Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Baške Vode kako bi nadoknadila dio gubitka nakon što je fra Šime Nimac prodao crkveno zemljište.

Na kraju on dobio 93.000 kn

No sud u Zadru odredio je da župa zapravo mora fra Nimcu platiti 93.000 kuna za troškove postupka. Masline, pašnjaci i druge parcele nisu mogle ni biti ovršene jer fra Šime Nimac nije njihov vlasnik.

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Pitamo ga i za Jasminu Bilonić, njegovu nekadašnju prijateljicu, bankaricu koja je zbog poticanja i savjetovanja fra Šime nepravomoćno osuđena na 21 mjesec zatvora. Na njezinu računu, podsjetimo, pronađeno je 2,3 milijuna kuna koji su blokirani. Ona je tvrdila da su njegovi, baš kao i jahta “Lucky me”.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

– Prevarantica. Pa po drugi put je pokušala ukrasti isti novac, prijavljena je – kaže bez prizvuka simpatije u glasu. Atraktivna bankarica, koja je na suđenja dolazila dotjerana u skupocjene “krpice”, “smotala” je pet godina mlađeg bankara da joj isplati dio blokiranog novca iz “slučaja Nimac”, i to unatoč sudskoj zabrani da se novac dira. Prijavljena je početkom ovoga mjeseca, šest godina od događaja s fra Šimom Nimcem, kao i 43-godišnji bankar. Njega se sumnjiči da je 2014. godine s fatalnom bankaricom sastavio novi ugovor temeljem kojeg su se nastavile isplate kamata kontra sudske odluke.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Nestane, pa se pojavi

– Od 2013. do 2016. godine, unatoč rješenju suda, odobrio je 47-godišnjakinji (Jasmini Bilonić, op.a.) gotovinske isplate kamata u iznosu od 347 tisuća kuna. U svezi kaznenih djela neizvršavanje sudske odluke i krivotvorenje službene ili poslovne isprave na strani 43-godišnjaka, te poticanje u svezi kaznenog djela neizvršavanje sudske odluke na strani 47-godišnjakinje (Bilonić, op.a.), nadležnom državnom odvjetništvu podnijeto je posebno izvješće – kažu u splitskoj policiji.

Ivo Čagalj/PIXSELL

Ivo Čagalj/PIXSELL

SVJEDOK: ‘Bankarica je uplatila novac za brod, povezao nas je fra Šime’

Lani je uzbunila sud nakon što se preselila iz Splita u Zagreb pa su joj tražili službeno prijavljenu adresu kako bi joj uručili poziv. Neko vrijeme nitko nije znao gdje je, pa ni njezin odvjetnik. Ipak se pokazalo da je službeno evidentirala novu adresu u Zagrebu, u koji se preselila zbog kćerina studiranja. Time je izbjegla probleme zato što je nad njom još u tijeku bio kazneni postupak.
Jahta “Lucky me” iz kaznenog postupka, za koju je Bilonić na sudu tvrdila da pripada svećeniku, trebala je biti blokirana.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL Župa je prodala auto da nadokandi dio gubitka

Umjesto u blokadi, na moru

Međutim, fotografija jahte osvanula je na društvenim mrežama pokraj lijepe djevojke u bikiniju, i to lani u srpnju.

U splitskom Županijskom sudu pokušali smo provjeriti imaju li informacije vezano za korištenje jahte “Lucky me”, no sudac Slavko Lozina, koji je krajem studenog 2014. godine osudio fra Šimu na dvije godine, a “njegovu” bankaricu na godinu i devet mjeseci zatvora, o tome ne zna ništa.

– Sva imovina, novčana sredstva, pa i jahta su blokirani odlukom sudskog vijeća na zahtjev Državnog odvjetništva tijekom postupka i tu se ništa nije promijenilo – potvrdio nam je sudac Lozina dodajući kako luksuzna jahta nikako ne bi smjela biti u prometu.