Home Hrvatska Home JEDAN OD NAJUTJECAJNIJIH BRITANSKIH POLITIČARA ZAHTIJEVA NOVI REFERENDUM O BREXITU: To ključno...

JEDAN OD NAJUTJECAJNIJIH BRITANSKIH POLITIČARA ZAHTIJEVA NOVI REFERENDUM O BREXITU: To ključno pitanje treba vratiti u ruke narodu, prijete nam neredi

5
0

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan pozvao je na održavanje drugog referenduma o Brexitu, upozorivši da je Velika Britanija u opasnosti da iz Europske unije iziđe bez postignuta dogovora.

U kolumni za list Observer objavljen u subotu navečer, Khan je rekao da vrijeme “brzo istječe” dok vlada premijerke Therese May izgleda “nepripremljeno i nedoraslo situaciji”.

Nepostizanje dogovora s Bruxellesom, ili loš dogovor, mogli bi rezultirati gubitkom 500.000 radnih mjesta, bolnicama s premalo osoblja, nanesenom štetom poslovima, a policija bi se morala pripremiti na građanske nerede, upozorio je.

“Ne vjerujem da May ima mandat da se tako očito može kockati s ekonomijom i ljudskim životima”, rekao je Khan, član oporbene Laburističke stranke, koja je za ostanak u EU.

Mayor of London Sadiq Khan visits a new viewing platform during the unveiling of the New Tate Modern in London, Britain, June 14, 2016. REUTERS/Stefan Wermuth - RTX2G5PL

Stefan Wermuth / REUTERS

Sadiq Khan, gradonačelnik Londona

 

Khan nema izravnu ulogu u procesu za Brexit, no vrlo je utjecajan među političarima.

On je rekao da bi Britanci trebali imati mogućnost glasati o svakom dogovoru, ili glasati o ostanku u EU.

Velika Britanija trebala bi napustiti EU 29. ožujka, no May se bori za to da dođe s dogovorom koji odgovara Bruxellesu, ali i njezinoj Konzervativnoj stranci.

“Vrijeme je da se to ključno pitanje uzme iz ruku političara te vrati narodu”, napisao je Khan.