Home Hrvatska Home 'IMAMO PLJUSKOVE BIBLIJSKIH RAZMJERA' Nakon udara uragana Florence dijelovi Amerike suočeni su...

'IMAMO PLJUSKOVE BIBLIJSKIH RAZMJERA' Nakon udara uragana Florence dijelovi Amerike suočeni su s velikim poplavama

3
0

Razina vode u poplavljenim dijelovima Sjeverne i Južne Karoline i dalje raste, prekinuta je opskrba električnom energijom, a osam je osoba poginulo u tropskoj oluji Florence, koja je u subotu skrenula prema unutrašnjosti zemlje.

Tropska oluja Florence postupno slabi, nakon što je u petak pogodila američku atlantsku obalu kao uragan. No, zbog njezina sporog kretanja kroz dvije države brzinom od samo tri kilometra na sat, očekuje se da će u idućim danima veliki dijelovi zemlje biti poplavljeni.

“U ovakvoj oluji pljuskovi su biblijskih razmjera, a razina vode na nekim mjestima prelazi pola metra”, rekao je guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper. U Sjevernoj Karolini već su pale rekordne količine kiše, a prema prognozama padat će još. Rijeke će i dalje rasti i kad kiša prestane padati, dodao je.

As torrential rain falls on Saturday, September 15, 2018, as police officers help civilians push a stranded motorist out of the flood water near downtown Lumberton, NC, USA, Image: 386924098, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca

Profimedia, Abaca

 

“Nakon uragana uslijedila je poplava”, rekao je guverner Južne Karoline Henry McMaster.

Dok razina vode ubrzano raste, stanovnike koji su ostali na tim područjima izvlači se čamcima i helikoptera, dok su deseci tisuća utočište pronašli u skloništima. Mnoge ceste su zatvorene, a vlasti upozoravaju na opasnost od odrona, tornada i poplava koje ugrožavaju nasipe i mostove dok rijeke i potoci naglo bujaju.

U subotu popodne oko 752 tisuće domova i poslovnih prostora ostalo je bez električne energije u Sjevernoj, a njih 119 tisuća u Južnoj Karolini.

Jonathan Drake / REUTERS

Muškarac kroz prozor svoje kuće gleda poplavu koju je donijela oluja Florence.

A vehicle drives through water over a foot deep on route 17 during tropical storm Florence September 15, 2018 in Hampstead just outside of Wilmington, North Carolina. Tropical storm Florence is expected to drop more rain over the next few days and cause more flooding along North and South Carolina. Some rivers are expected to crest on Monday. Photo by /UPI, Image: 386898759, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI

Profimedia, UPI

 

Nacionalni centar za uragane izvijestio je da je za tropske oluje Florence vjetar puhao brzinom od 70 km na sat, a prema prognozama polako će skrenuti prema zapadu.

Prema izvješćima, na području Sjeverne Karoline poginulo je najmanje sedam osoba, a još je jedna osoba poginula u Južnoj Karolini.

U skloništima u Sjevernoj Karolini nalazi se više od 20 tisuća ljudi, a gotovo 6 tisuća ih je u skolništima u Južnoj Karolini, izvijestili su dužnosnici.

Jonathan Drake / REUTERS

Automobil zaglavio u vodi zbog poplave koju je donijela oluja Florence, Sjeverna Karolina, SAD

 

Vlasti u Južnoj Karolini priopćile su da policija čuva evakuirana područja od pljački, dok je u Wilmingtonu u subotu navečer uveden policijski sat.

Bijela kuća priopćila je da je predsjednik Donald Trump odobrio dodjelu federalnih sredstava nekim pogođenim okruzima. Osim toga, Trump idući tjedan namjerava pogođeno područje.