Home

'DEPRIMIRANI SMO, ŠOKIRANI I POSRAMLJENI' Njemački kardinal dobio u ruke izvještaj o seksualnom zlostavljanju, brojke su skandalozne

Spread the love

Glavni njemački nadbiskup u nedjelju je rekao kako je šokiran nalazima izvješća o seksualnom zlostavljanju u Njemačkoj u kojemu se navodi da je oko 4,4 posto aktivnog katoličkog svećenstva zlostavljalo oko 3677 ljudi između 1946. i 2014. godine.

“Deprimirani smo, šokirani i sramimo se zbog stvarnosti seksualnog zlostavljanja maloljetnika u Katoličkoj Crkvi”, rekao je kardianl Reinhard Marx, poglavar Njemačke biskupske konferencije (DBK).

Marx kaže da je svjestan da te duboke rane neće lako zacijeliti.

“I dalje je šokantno kroz što su morala proći djeca koja su vjerovala svećenicima i kojima se dogodila ta nezamisliva patnja”, istaknuo je minhenski nadbiskup.

Izvješće je ranije ovoga tjedna došlo u ruke magazina Der Spiegel i tjednika Zeit. U njemu stoji kako je 1670 svećenika, oko 4,4 posto aktivnog katoličkog klera u državi, između 1946. i 2014. zlostavljalo oko 3677 ljudi.

Die Zeit piše kako su 62 posto žrtava bili dječaci, a 35 posto djevojčice. Više od polovice žrtava su imali najviše 13 godina, piše Spiegel. Samo jedan od šest slučajeva doveo je do optužbe za silovanje.

Kad bi slučajevi bili otkriveni većina zlostavljača bi samo bili prebačeni u drugu župu. U više od 60 posto slučajeva svećenici nisu bili kažnjeni.

Izvješće je naručila sama Crkva, a rezultati bi trebali biti predstavljeni na skupu DBK 25. rujna.

Pratite više sadržaja kao ovaj
u Vaš inbox

Pretplatite se preko E-mail-a i primajte vijesti i obavjesti u Vaš email inbox.

Hvala na pretplati.

Nešto je pošlo po zlu.