Home

Otkrivena najstarija pivovara: 'Kuhali su kašu punu alkohola'

Spread the love

Arheolozi su u špilji u blizini obalnog grada Haife otkrili lokalitet za koji se smatra da je najstarije mjesto za proizvodnju alkohola.

– Ovo je najraniji dokaz o proizvodnji alkohola za koji znamo – rekao je u petak agenciji DPA Dani Nadel, jedan od arheologa sa sveučilišta u Haifi.

NASJELI NA SPAM Kakva bruka! Grad Đakovo dao prevarantu čak 50.000 eura

Nejasno je koja se vrsta alkohola proizvodila ondje, kazao je Nadel, uz šalu kako “nisu pronašli boce piva”. Arheolozi vjeruju kako bi mogla biti riječ o nekoj vrsti fermentirane kaše.

– Kuhali su nešto što je sadržavalo poštenu količinu alkohola – rekao je Nadel, objašnjavajući kako se priprema oslanjala na fermentiranje žitarica, što je i danas ključan proces u proizvodnji piva.

4,2 RICHTERA Potresi noćas zatresli šibensko područje: ‘Uf, bilo je gadno!’

U špilji Rakefet, gdje su arheolozi pronašli tragove zamrznutih žitarica u rupama na tlu, proizvodile su se tek manje količine alkohola.

Špilja je također korištena za pokapanje mrtvih za vrijeme natufijske kulture, što su Nadel i drugi istraživači utvrdili tijekom prethodnih iskapanja.

Natufijska kultura je počela prije oko 15 tisuća godina na prostoru istočno-mediteranske regije. Izraelski istraživači vjeruju kako se alkohol možda proizvodio kao dio ceremonije  Natufijanaca.

Pratite više sadržaja kao ovaj
u Vaš inbox

Pretplatite se preko E-mail-a i primajte vijesti i obavjesti u Vaš email inbox.

Hvala na pretplati.

Nešto je pošlo po zlu.