Home

Kardinal se na misi za žrtve pedofilije prostro po podu

Spread the love

Washingtonski kardinal Donald Wuerl kojeg su kritizirali zbog prešućivanja svećeničke pedofilije u Pennsylvaniji, prostro se u petak na podu u znak kajanja na misi održanoj za žrtve.

Kardinal (77) koji je bio biskup u toj saveznoj državi na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, opružio se na podu na početku “pokorničke mise” u katedrali svetog Mateja u Washingtonu.

“Naše su molitve upravljene onima koji su bili žrtve teške zlouporabe svećenstva i neprimjerenog odgovora na nju”, istaknuo je prelat koji je rekao da ovog tjedna želi posjetiti Vatikan kako bi papi Franji ponudio ostavku.

PROCURILA NJEMAČKA STUDIJA: ‘Svećenici zlostavljali tisuće djece u razdoblju od 70 godina’

“Moramo biti spremni učiniti ono što je nužno, pa i povući se. Taj moj čin bit će važan aspekt ozdravljenja” Crkve, napisao je u pismu koje je uputio svećenicima u Washingtonu.

Istraga ureda državnog tužitelja Pennsylvanije objavljena u kolovozu iznijela je na vidjelo spolno zlostavljanje koje je više od tristo “svećenika predatora” desetljećima provodilo nad najmanje tisuću djece, što je Katolička crkva u toj državi prikrivala.

U konačnom izvješću koje je pripremila narodna porota, kardinal Wuerl koji je od 1988. do 2006. bio biskup Pittsburgha, puno puta je spomenut kao jedan od crkvenih čelnika koji su pridonijeli prikrivanju skandala.

ZLOSTAVLJANJA U CRKVI ‘Nisam vjerovao da mi to radi sveti čovjek, krivio sam sebe…’

Nakon toga su se čuli pozivi na njegovu ostavku, pa i među njegovim svećenstvom.

Kardinal se branio u priopćenju, rekavši da izvješće pokazuje da je “postupao obzirno, u interesu žrtava i kako bi se spriječile nove zlouporabe”.

Njegovi su branitelji istaknuli da je kaznio neke svećenike i nije poslušao poziv Svete Stolice da jednog predatora vrati na dužnost.

No državni tužitelj Pennsylvanije optužio ga je za laž: “Mnoge njegove izjave u vezi s izvješćem velike porote u izravnoj su suprotnosti s internim crkvenim dokumentima i s tajnim arhivima. Njegove neiskrene izjave samo su dodatni pokušaj prikrivanja”.

KARDINAL BOZANIĆ: ‘Crkva je sveta, ali ne znači da je svaki njezin član bezgrešan’

Prije objave izvješća Katoličku crkvu u Americi potresla je ostavka kardinala Theodorea McCarricka (88) nakon optužaba za spolno zlostavljanje tinejdžera prije više desetljeća.

Na misi u petak, vjernik koji je bio žrtva svećenika kada mu je bilo tek 13 godina, upalio je svijeću zajedno s mons. Wuerlom. Michael Nugent je rekao okupljenima da se “zakopane tajne” oslobodio tek u 55. godini kada mu je netko rekao da “nije kriv” za ono što se dogodilo.

“Vidjeli ste lice preživjelog”, obratio se zatim kardinal skupini sjemeništaraca. “Prisjetite se da svaka žrtva ima lice i nikada ne propustite reći ‘žao mi je'”.

Pratite više sadržaja kao ovaj
u Vaš inbox

Pretplatite se preko E-mail-a i primajte vijesti i obavjesti u Vaš email inbox.

Hvala na pretplati.

Nešto je pošlo po zlu.