Dječje igralište, smješteno između dviju zgrada u Ulici Petra Preradovića na šibenskim Bualama, umjesto djece okuplja golubove, piše šibenski.hr! Pretvoreno je u veliki golubarnik, a klupe, vrtuljak, njihalice i ljuljačke prekriveni su perjem i ptičjim izmetom, negoduje Iva Milutin, majka jednog predškolca, koja već duže vrijeme ukazuje na taj problem, pozivajući šibensku gradsku upravu da igralište ponovno vrati djeci!

– Nekolicina građana redovito hrani golubove kruhom i ostacima hrane. Jedna je gospođa tako nasred igrališta golubovima iskrenula teću paštašute. Kruh nije hrana za golubove, izaziva im bolest i proljev. Sad zamislite kako izgleda kada stotinjak ptica dođe na ljuljačke, vrtuljke, klize… Stanari zgrada sami održavaju to igralište i redovito popravljaju, lakiraju i pituravaju klupe i ljuljačke, ali za pola sata sve opet bude puno ptičjeg izmeta. Tu se nalazi i vrtić, u blizini je osnovna škola, a susjedna dva dječja igrališta potpuno su devastirana, pa je ovo jedino preostalo u kvartu. Samo da nije tog izmeta i perja koje je posvuda. Roditelji se pribojavaju i moguće zaraze. Ukratko, našoj je djeci oduzeto pravo na igru, nemaju se gdje igrati kad iziđu iz zgrade – ogorčena je Milutin i dodaje da priča o golubovima i ljudima koji ih hrane traje već godinama, a gradska komunalna služba, unatoč negodovanju i traženju roditelja, nikako da to riješi.

šibenski.hr

 

– Iz gradskog komunalnog odjela obećali su nam da će reagirati, ali ne vidimo da se išta promijenilo – govori Milutin, uvjerena da se situacija može riješiti ako bi šibenski komunalci bili uporniji i redovitiji u obilasku tog igrališta.

– Nedavno su komunalni redari nekoliko dana zaredom obilazili igralište i hranitelji golubova nisu dolazili. A kada ne dođu oni s kruhom, nema ni golubova. Ali to je kratko trajalo i sada je sve po starom. Ako dođete popodne, oko pet sati, sve je puno golubova, a kada oni odlete igralište je prekriveno novim slojem izmeta – žali se Milutin i dodaje da nema ništa protiv tih pernatih gradskih stanara, ali je izričito protiv njihova hranjenja na mjestu koje bi trebalo biti rezervirano za djecu.

šibenski.hr

 

U gradskoj upravi tvrde da im je problem s Buala dobro poznat. Bore Rončević, viši stručni suradnik za komunalno i prometno redarstvo, shvaća nezadovoljstvo roditelja, ali situaciju ocjenjuje kao “vrlo nesretnu i nezahvalnu”.

– Riječ je o dvije gospođe i jednom gospodinu koji hrane te golubove. Policija je čak podnijela obavijesni prekršajni nalog, ali pitanje je može li to gospodin od svoje mirovine uopće platiti. S gospođama je teško razumno razgovarati, ali ovih dana počinjemo s uređivanjem tog igrališta. Problem je tu ne samo golubova, nego i to što igralište nema odgovarajuću sigurnosnu podlogu za djecu. Prvo idemo sa sanacijom terena, a postavit ćemo i ogradu prema cesti, tako da igralište bude sigurnije. Igračke i sprave ćemo obnoviti, staviti neke nove, i sve bi to trebalo biti završeno do kraja sljedećeg tjedna – kazao je Rončević za šibenski.hr, vjerujući da će se u obnovljenom igralištu i red lakše moći održavati!