Home Hrvatska Home 'NE SMIJEMO JAVNO GOVORITI, INAČE GUBIMO POSAO' Ogranak HND-a na HTV-u ogradio...

'NE SMIJEMO JAVNO GOVORITI, INAČE GUBIMO POSAO' Ogranak HND-a na HTV-u ogradio se od svih afera koje potresaju HRT: 'Nismo svi krivi'

3
0

Članovi Ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u, ogradili su se u priopćenju od svih afera koje u posljednje vrijeme potresaju HRT, poput posljednje vezane za pokušaj preprodaje karata za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018., ali i sadržaja, načina izbora i iznosa plaćenog za projekt „Je li moglo drugačije“.

– Ako se pokaže istinitim da su naši djelatnici na bilo koji način sudjelovali u distribuciji ili preprodaji karata namijenjenih HRT-u, a ne odabranim pojedincima, te ako se takva praksa godinama ponavljala, smatramo to nedopustivim i nemoralnim ne samo za njih osobno, već i za ugled novinarske struke. Ako je točno da je naša ustanova tjednima, gotovo mjesecima prikrivala činjenice vezane uz aferu „karte“, kako pred nama, tako i pred građanima, te da su konkretne mjere, čini se, poduzete tek nakon što se afera pojavila u drugim medijima, netko za to mora snositi odgovornost, upozorili su novinari HTV-a i ostali zaposlenici.

Također su oštro napali odluku da se pola milijuna kuna dodjeli serijalu „Je li moglo drugačije“, koji, kako su napisali, opravdava grabež, korupciju i bezakonje.

– Neki od nas već godinama kući u kojoj rade nude projekte za dokumentarne filmove čija je cijena upravo simbolična, ali nismo dobili mogućnost da ih proizvedemo, dok se vanjskim suradnicima dubioznih ideja, čije se profesionalne biografije javno propituju, omogućila izdašna zarada. Mi, novinari HRT-a i članovi HND-a, izrazito se protivimo tome da se novac građana, od kojih su mnogi na socijalnom minimumu, ulaže u manipulativne i moralno upitne projekte, napisali su.

Naglašavaju kako u svemu što se događa u kući doznaju uglavnom iz medija, da svojim mišljenjem i stavovima nisu u mogućnosti participirati u procesima koji se događaju na HRT-u, te da je njihova pozicija u svim procesima odlučivanja, ili uređivanja programa, posve marginalna.

– Suodgovorni smo utoliko što radimo svoj posao u tvrtki koju se proziva zbog rušenja vlastitog ugleda, koja ne ispunjava svoju ulogu javnog medija, kao ozbiljnog demokratskog i civilizacijskog postignuća. To ne znači da podržavamo takvo stanje. Naprotiv. No javnost to ne može, niti je mogla čuti, jer nam je zabranjeno javno govoriti. Ako to učinimo, izgubit ćemo posao do kojeg nam je stalo. Ne zbog toga što ga ne radimo, već upravo zbog toga što smo u svakodnevnoj borbi da ga pokušamo odraditi u uvjetima i okolnostima koje nas izrazito ograničavaju, a često i cenzuriraju. Naša je krivnja, dakle, što dosad nismo otišli, što nismo dali otkaz i što još uvijek nismo odustali, istaknuli su.

– Svakodnevno smo na terenu. Izvještavamo, javljamo se s mjesta događaja, radimo reportaže. Borimo se da se objavi nešto za što unaprijed znamo da neće biti objavljeno; barem ne u terminu ili formatu koji smatramo prikladnim. Većina nas je u ovom poslu godinama, pa čak i desetljećima. Mi nismo proizvod ničijeg protekcionizma, ili političke volje. Naša se pozicija ne mijenja s promjenom vlasti. Pojave od kojih se ograđujemo jednako su nam nezamislive, nerazumljive i neprihvatljive kao i bilo kojem drugom građaninu koji svakodnevno zarađuje svoju plaću, naveli su.

Ne žele da građani prestanu svaljivati kolektivnu krivnju na zaposlenike HRT-a.

– Molimo da nas ne krivite kolektivno. Konstelacije na HRT-u proizvod su zakona u kojima su sudjelovale sve dosadašnje vlasti. Svima je odgovarala privilegirana manjina i većina, kojoj su, osim prava na govor, oduzeta i brojna druga prava. Nipošto ne impliciramo da smo žrtve, ali jednako tako ne pristajemo na tezu da smo krivi. I to zbog toga što nismo odustali, što smo ostali i što vjerujemo da je još uvijek moguće da se sve to promijeni. Da umjesto skandala počnemo proizvoditi kvalitetan program. Da prestanemo biti politički plijen, koji s izbornim promjenama mijenja „vlasnika“, ideologiju, pa čak i sliku stvarnosti koju emitira u eter, stoji u priopćenju.

Na kraju su u priopćenju, koje je potpisala predsjednica Ogranka Sanja Mikleušević Pavić, još jednom pozvali odgovorne za rad i transparentno funkcioniranje HRT-a da se očituju o nalazima iz izvješća bivšeg, naprasito smijenjenog NO HRT-a za 2016., čiji su članovi upozorili na brojne nepravilnosti i moguće nezakonitosti u radu i poslovanju.