One su svojom okrutnošću i monstruoznošću šokirale svijet. Zlodjela koja su učinila prenerazila su svakoga tko je čuo za njih. One su uživale u mučenjima i užasima i malo koga su štedjele.. Donosimo vam specijal o najokrutnijim ženama u povijesti…

Punim imenom Beverly Gail Allitt bila je britanska medicinska sestra optužena da je 1991. godine na dječjem odjelu bolnice Grantham i Kesteven u Lincolnshireu na istoku Engleske. ubila četvero, a ozlijedila još petero djece. Postala je jedna od najozloglašenijih serijskih ubojica u Britaniji.

Foto: murderpedia.org

Ubijala je djecu tako što im je ubrizgala inzulin ili kalij kako bi izazvala poremećaj rada srca. Kad nije mogla doći do injekcija gušila bi djecu. Ukupno je napala trinaestoro djece tijekom 58 dana.  

Osuđena je na doživotni zatvor 1993. godine koji provodi u psihijatrijskoj bolnici visokog stupnja sigurnosti u Nottinghamshireu.

NAJOKRUTNIJE ŽENE U POVIJESTI A mnogi su joj hrlili: Njezini bi prosci završili raskomadani…

Službeni uzrok smrt – srčani zastoj

Liam Taylor imao je samo 7 mjeseci kada ga je Allitt ubila. Maleni Liam je 21. veljače primljen u bolnicu zbog sumnje na upalu pluća. Nakon što su se uvjerili da je njihov sin u sigurnim rukama, roditelji su pošli kući. Idući dan im je rečeno da je Liam imao respiratornih teškoća , ali da se oporavio. Drugog dana Allitt je svojevoljno uzela još jednu noćnu smjenu kako bi ostala uz dječaka. Te noći stanje mu se ponovno naglo pogoršalo, preživio je srčani zastoj i zadobio teške ozljede mozga. Liam je mogao živjeti jedino uz pomoć aparata. Roditelji su donijeli tešku odluku i odlučili se zauvijek pozdraviti sa svojim sinom. Službeni uzrok smrti bio je srčani zastoj, a Allitt se nije nikada našla pod istragom.

murderpedia.org | Autor: murderpedia.orgFoto: murderpedia.org

Samo dva tjedna kasnije preminuo je Timothy Hardwick (11) . Dječak je bolovao od cerebralne paralize. U bolnicu je primljen 5. ožujka zbog epileptičnog napada. Allitt je preuzela brigu nad dječakom, a onda je jedne noći pozvala hitni tim za spašavanje. Dječak je ostao bez pulsa i sav je poplavio . Unatoč naporima liječnika, nije mu bilo pomoći. Nikada nije utvrđen pravi uzrok smrti.

Neka djeca su se uspjela spasiti

Kayley Desmond (1) primljena je u bolnicu 3. ožujka zbog upale srčanog mišića. Pet dana kasnije Allitt ju je pokušala ubiti. Djevojčica je imala srčani zastoj, ali zahvaljujući brzo reakciji liječnika, preživjela je. Roditelji su je prebacili u drugu bolnicu.

Paul Crampton imao je pet mjeseci kada je 21. ožujka primljen u bolnicu, također zbog upale srčanog mišića. Allitt ga je tri puta pokušala ubiti dajući mu velike doze inzulina. Prebačen je u bolnicu u Nottinghamu.

Bradley Gibson (5) primljen je 21. ožujka u bolnicu zbog upale pluća. Preživio je dva srčana zastoja, rezultati krvnih pretraga pokazali su visoku dozu inzulina. Prebačen je u bolnicu u Nottinghamu, gdje se oporavio. 
Yik Hung Chan (2) primljen je istog dana u bolnicu. Tijekom liječenja dva puta je, iz nepoznatih razloga, ostao bez kisika, ali se uspio oporaviti. Prebačen je u bolnicu u Nottinghamu.

NAJOKRUTNIJE ŽENE U POVIJESTI Vodila je ‘farmu beba’: Puštala bi dojenčad da umru od gladi…

Jednu blizanku ubila, a drugu paralizirala

Allitt je tada pažnju usmjerila na dvomjesečne blizanke Katie i Becky Phillips koje su zadržane na promatranju jer su se rodile prerano. Becky je 1. travnja primljena na Odjel 4 zbog gastroenteritisa . Dva dana kasnije, Allitt je alarmirala liječnike jer je Becky, kako im je rekla, imala hipoglikemiju . Djevojčica je puštena kući. Tijekom noći zabrinuti roditelji su javili liječnicima da Becky ne prestaje plakati, no liječnici su kazali da se ne trebaju brinuti i da se radi o kolikama. Becky je tijekom noći umrla. Autopsija nije otkrila uzrok smrti.

Njezina sestra Katie je primljena natrag na promatranje iz mjera predostrožnosti, a na žalost opet je u smjeni bila Allitt. Nakon dva dana imala je sličan napadaj koji je rezultirao zastojem pluća. U bolnici u Nottinghamu liječnici su utvrdili da djevojčica ima pet slomljenih rebara i teške ozljede mozga nastale zbog gubitka kisika.

U neočekivanom obratu, majka blizanki bila je toliko zahvalna Allitt što je Katie preživjela da ju je zamolila da joj bude njezina krsna kuma. Djevojčica je ostala djelomično paralizirana te je zadobila oštećenja vida i sluha. Bolnica u Lincolnshireu je 1999. godine isplatila 2,1 milijun funti roditeljima djevojčice kako bi financirali opremu i troškove njezinog doživotnog liječenja. Bolnica nije priznala krivnju.

Primljena zbog napada astme, uskoro imala srčani zastoj

Još četiri neobjašnjiva napadaja zabilježena su kod inače zdravih pacijenata o kojima se brinula sestra Allitt, što je u konačnici bacilo sumnju na osoblje bolnice. Claire Peck, stara 15 mjeseci, primljena je u bolnicu 22. travnja zbog napada astme. Nakon samo nekoliko minuta pod Allittinom skrbi, djevojčica je imala srčani zastoj , no liječnici su je uspjeli oživjeti. Na žalost, kod drugog takvog napada, nije joj bilo pomoći . Iako su nalazi autopsije pokazivali da je uzrok smrti prirodan, doktor Nelson Porter je zahtijevao da se slučaj istraži. 

murderpedia.org | Autor: murderpedia.orgFoto: murderpedia.org

Povećan broj pacijenata koji su u protekla dva mjeseca na Odjelu 4 patili od srčanih problema bili su dovoljan razlog za sumnju. Neuobičajeno visoka koncentracija kalija u krvi preminule Claire alarmirala je policiju. Tijelo je ekshumirano, a nalazi krvi su pokazali tragove Lignocaina – lijeka koji se daje kod srčanog zastoja, no u liječničkom kartonu nigdje nije stajalo da ga je djevojčica primila.

Sasvim mirna i staložena poricala krivnju

Daljnjom istragom utvrđeno je da su kod svih pacijenata zabilježene velike količine inzulina u krvi. Allitt je u međuvremenu prijavila da je nestao ključ od ormarića u kojem drže inzulin. Policija je ispitala osoblje bolnice, roditelje pacijenata i pregledala nadzorne kamere s odjela. Svim slučajevima je bilo zajedničko to da je na njima asistirala Beverley Allitt.

Iako je do 26. lipnja 1991. policija skupila dovoljno dokaza protiv Allitt, uhićena je tek u studenom . Tijekom ispitivanja ostala je mirna, poricala je krivnju te isticala kako skoro da i nije bila zadužena za pacijente koji su stradali. Pretresom njezina stana, policija je pronašla nestale dijelove liječničkih kartona.

Ubijala djecu jer je tražila pozornost okoline

Motivi Beverly Allitt nikada nisu bili razjašnjeni. Prema jednoj teoriji bolovala je od Münchhausenovog sindroma zbog kojeg je imala bolesnu potrebu izazivati bolesna stanja kod nekoga kako bi ona pridobila pažnju.
Takve osobe mogu poduzimati opsežne postupke kako bi izbjegli razotkrivanje svog obmanjivanja, tako da može biti vrlo teško primijetiti da su njihovi simptomi zapravo dio ozbiljnog mentalnog poremećaja. Kod Münchhausenovog sindroma preko posrednika, netko čini drugu osobu bolesnom kako bi zadobio pažnju.

murderpedia.org | Autor: murderpedia.orgFoto: murderpedia.org

Allitt je u mladosti bila sklona samoozljeđivanju, a ozljede je skrivala odjećom ne dopuštajući da ih itko vidi. U adolescenciji je pažnju okoline pokušala pridobiti debljanjem, a nerijetko je bila agresivna. Često je posjećivala liječnike.

Njezin partner, u to vrijeme, kazao je da je Allitt bila agresivna, manipulatorica i sklona laganju. Jednom je čak tvrdila da je trudna, a drugi pak put da ju je netko silovao. Njezino čudno ponašanje primijetili su i na tečaju za medicinske sestre s kojeg je često izostajala zbog navodnih bolesti.  Unatoč psihičkim problemima, Allitt je primljena na šestomjesečni probni rad na dječjem odjelu bolnice u Lincolnshireu. Kako nije uspjela pridobiti pažnju svojim izmišljenim zdravstvenim problemima, okrenula se ozljeđivanju svojih malih pacijenata.

Jela staklo, izlijevala vrelu vodu po rukama…

Allitt je optužena za četiri ubojstva, 11 pokušaja ubojstva te ozljeđivanje 11 pacijenata. Tijekom suđenja je svjesno izgubila na kilaži te razvila anoreksiju , ponovno kako bi privukla pozornost na sebe. U zatvoru su je posjećivali brojni liječnici i psihijatri no odbijala je priznati krivnju. 

Konačno,  23. svibnja. 1993. osuđena je na 13 doživotnih kazni. Odjel pedijatrije u bolnici u Lincolnshireu je nakon slučaja Allitt zatvoren. Nakon što je poslana da u psihijatrijskoj ustanovi izdržava kaznu tamo je pokušavala pridobiti pažnju tako što je jela staklo i izlijevala vrelu vodu po rukama.

Iako je 2006. godine podnijela žalbu na duljinu zatvorske kazne sud ju je odbio. Nakon nekog vremena priznala je tri ubojstva i šest napada za koje je i osuđena. 

Tema: History