Psihologija je nedvojbeno važan aspekt u sportu, pa tako i u nogometu, a engleski drugoligaš Norwich City ciljao je upravo na tu kartu kad se odlučio na nesvakidašnji potez.

Protivnici “kanarinaca”, za koje nastupaju bivši član Dinama Ivo Pinto (danas dokapetan) te Brođanin Mario Vrančić, pri ulasku u svlačionicu na Carrow Roadu iznenadit će se ružičastom bojom zidova.

Cilj autora ove ideje bio je smanjiti količinu testosterona kod gostujućih nogometaša. Ružičasta boja, naime, djeluje smirujuće na ljude.

– To je istina. Nju povezujemo s iskustvima iz djetinjstva, tako da bi trener Norwicha svakako trebao znati kako iskoristiti tu prednost taktički – rekao je sportski psiholog Alexander Latinjak sa Sveučilišta Suffolk.

[embedded content]

Istu stvar napravila je i momčad američkog nogometa sa Sveučilišta u Iowi u SAD-u. Sudeći prema prvim ovosezonskim rezultatima u domaćim utakmicama Norwicha, porazu 4-3 od West Bromwicha u Championshipu te pobjedi nad četvrtoligašem Stevenageom u liga-kupu, prerano je donositi zaključke o tome ima li Norwich zaista od toga koristi.

– Ne bih trošio vrijeme na bojenje svlačionice. Puno toga možete napraviti osim toga. Kako sad momčadi znaju što ih čeka, mogli bi poduzeti neke protumjere kako bi povećali nivo testosterona. A i moglo bi im to biti zabavno, a sreća uzrokuje poboljšanu izvedbu – podsjeća Latinjak.