Home Hrvatska Home DESET GODINA NAKON BLITZKRIEGA KOJI JE PUTINA UČVRSTIO NA SVJETSKOJ SCENI 'Apetit...

DESET GODINA NAKON BLITZKRIEGA KOJI JE PUTINA UČVRSTIO NA SVJETSKOJ SCENI 'Apetit agresora samo se pojačao nakon invazije'

6
0

Gruzija je u utorak osudila rusku okupaciju svog teritorija, dan uoči desete obljetnice “munjevitog rata” nakon kojeg je Moskva priznala dva gruzijska separatistička teritorija, što je znatno pridonijelo pogoršanju veza Istoka i Zapada.

“To je bio rat protiv Gruzije, agresija, okupacija i očito kršenje međunarodnog prava”, istaknuo je gruzijski predsjednik Giorgi Margvelashvili na sastanku sa svojim ministrima i s dužnosnicima iz Latvije, Litve, Poljske i Ukrajine.

“Apetit agresora samo se pojačao nakon invazije”, dodao je, smjerajući na susjednu Rusiju.

Moskva i Tbilisi se odavno ne slažu u vezi s planovima te malene bivše sovjetske republike na Kavkazu da se pridruži EU i NATO-u, što Rusija smatra opasnim zadiranjem u svoju sferu utjecaja.

Te su napetosti u ljeto 2008. prerasle u sukob kada je ruska vojska ušla na gruzijski teritorij kako bi pritekla u pomoć Južnoj Osetiji, proruskom separatističkom teritoriju na kojemu je Tbilisi izveo krvavu vojnu operaciju.

Snage Moskve su u pet dana do nogu potukle gruzijsku vojsku i zaprijetile zauzimanjem prijestolnice.

Mirovnim ugovorom u kojemu je posredovao francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, ruske snage su se povukle, ali Moskva priznaje neovisnost separatističkih područja Južne Osetije i Abhazije i ondje drži velik broj vojnika.

Južna Osetija i Abhazija koje čine 20 posto gruzijskog teritorija, proglasile su neovisnost i branile je u prvom ratu s gruzijskim snagama nakon raspada SSSR-a početkom 90-ih.

Međunarodni kazneni sud (ICC) je 2016. počeo istragu o ruskoj intervenciji u Gruziji u kojoj su na obje strane počinjeni zločini i u kojoj su stotine ljudi izginule, a više od 120.000 je raseljeno, navodi se u izvješću UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice objavljenom u kolovozu 2008.