Radi se o parfemu u obliku ulja koji se prave od različitih eteričnih ulja, a čije note sami birate i dozirate.

I imajte na umu da parfem može različito mirisati na različitim ljudima jer se pomiješa s mirisima koja naša tijela proizvode. 

DVA RECEPTA Napravite prirodni dezodorans sami – nema štetnih sastojaka

Ono na što trebate pripaziti su tri stvari, zapravo tri note koje parfem mora sadržavati, prenosi Atma.

  • 1. Gornja nota Nazivamo je i visokom notom, a osjeti se čim parfem nanesete na kožu. Za tu notu su idealna eterična ulja kao ona od bergamota, limuna, naranče, mandarine…
  • 2. Srednja nota To je nota koja parfemu daje neku vrstu topline. Za nju su idealna eterična ulja, na primjer, nerolija, lavande, ruže, đumbira, ylang ylanga…
  • 3. Bazna nota To je nota koja je dugotrajna i koja usporava isparivanje prve dvije note. Ona produljuje trajanje parfema na koži. Za to su idealna, recimo, eterična ulja sandala, kadulje muškatne, pačulija te ulje jasmina – apsolut (to nije eterično ulje)…

*Za sve parfeme trebat će vam tamna staklena bočica od 20 ml i 10 ml jojobe, ona je bazno ulje u parfemu. Eterična ulja i apsoluta dalje birate sami.

Foto: 123rf

Primjer recepta:

Ovo je primjer parfema koji se zove “Alkemičar”, a recept je na portalu Atma podijelila aromaterapeutkinja Ivana Jelisavčić.

Sastojci:

  • 10 ml jojobe 
  • 2 kapi mimoze, apsolut
  • 4 kapi eteričnog ulja nerolija
  • 5 kapi eteričnog ulja lavande
  • 3 kapi eteričnog ulja cedra

DVA RECEPTA Napravite ljigavca za dijete od 2 sastojka koja imate kod kuće

Postupak: 

Poigrajte se malo svojim osjetilima pa dodajte kap po kap ulja u bazno ulje jojobe, dobro promućkajte nakon svake kapi i pomirišite. Tako ćete dobiti osjećaj što se vama više ili manje sviđa.

Na kraju ostavite parfem na hladnom i tamnom mjestu dva tjedna i svaki dan ga promućkajte.

Fotolia | Autor: FotoliaFoto: Fotolia

Vodite se osjećajima

Kod izrade ovakvih parfema nema pravila koliko čega staviti, već sami morate namirisati, osjetiti, koja kombinacija je najbolja za vas. Također, imajte na umu da eterična ulja mogu djelovati na vas na različite načine, tako da vas umire, stimuliraju… Pa proučite kako koje djeluje prije nego odaberete kombinaciju savršenu baš za vas.

I ne zaboravite, pravilo kod stavljanja parfema je jednako kao i kod stavljanja modnih dodataka – manje je više.

VIDI OVO: Krvavi mjesec znači smak svijeta?