Ni kiša, ni sunce, ni radni dani nisu omeli susjede Zlatka Dalića da slave uspjehe hrvatske nogometne reprezentacije. Svaki dan gledali su utakmice Svjetskog prvenstva, naše pobjede slavili su do dugo u noć, a jedini mirni trenuci u Ulici Zinke Kunc bili su od 6 do 10 ujutro. Tad su se, kako kažu, jedino odmarali.

POGLEDAJTE VIDEO:

Povratak hrvatskog izbornika kući u Varaždin danas se nestrpljivo očekivao. Već rano ujutro blokirali su prilaze kući, a na ogradu izvjesili su veliki plakat s natpisom “Ulica Zlatka Dalića”.


‘Darovao nam je lopte’

– Vi ne biste vjerovali da vam kažem da je na mjestu na kojem je njegova kuća nama nekad bilo nogometno igralište – rekli su neki od organizatora dočeka, susjedi Dalićevih Martin Ptiček (28) i Krešimir Šestak (28).

Njihovi roditelji su se doselili u ulicu dok se ona tek pretvarala u mjesto za obiteljski život. S obzirom na građevinski bum ‘90-ih, jedina parcela koja je ostala zelena bila je upravo ona na kojoj je danas kuća Dalićevih. 
- Tu smo se okupljali svi, sva djeca iz ulice, i baš tu smo igrali nogomet – kazao nam je Krešimir, vidno umoran, ali spreman za doček izbornika.

Foto: Željko Hladika/24sata

VIDEO: LUDILO U VARAŽDINU Dalića dočekala fešta kod kuće: ‘Moji sugrađani, za ovo se živi’

Nikad ga nisu vidjeli ljutitog

Čak i kad je Dalić kupio zemljište i počeo graditi kuću, dječaci su se nastavili igrati.
- Ništa nam nikad nije rekao. Nije se ljutio što se igramo dok on gradi – rekli su susjedi.

Takav skroman, skrušen, drag, pristojan, kulturan i dobar ostao je cijelo vrijeme. Susjedi ga nikad nisu vidjeli ljutitog.

– Došli bismo nekad bez lopte. Pozvonili bismo susjedu Daliću i pitali ga ima li da nam posudi. On bi odmah izvadio tri – kroz smijeh se prisjetio Martin.

Jednu rundu nogača odradili su i na samom dočeku i tako kratili vrijeme dok im se omiljeni susjed ne pojavi.

Prvo iznenađenje koje je Dalića čekalo kod kuće bio je novi izgled ograde.

– Imao je problema s radnicima i bojom. U zadnjih pola godine tri puta dolazili su bojiti ogradu kako bi pogodili nijansu. Mislim da su radnici nekaj sfušali pa je boju predzadnji put oprala kiša. Bili su tu i prije deset dana i mislim da su tad pogodili – kaže susjed Dragec Dombaj.

Zbog velikog uspjeha odlučili su susjedi kupiti boju kako bi ograda ponovno dobila novo ruho. Iako su je željeli cijelu obući u “kockice”, prevladao je dogovor da one budu samo u donjem lijevom kutu ograde.

Foto: Željko Hladika/24sata

VIDA U NOŠNJI STIGAO U MIHOLJAC: ‘Jučer je bilo predivno, i danas je divno, ljudi, nastavite slaviti’

– Tako je to izvedeno da mu ne smeta i nadamo se da je ne bude prefarbal – kazali su nam Varaždinci.

Dalićeve u ulici svi znaju vrlo dugo, otkad su se doselili sredinom ‘90-ih godina. Susjedi kažu da su skromni i dragi. Dodali su da Dalićevi sve sami rade. Zlatka vide kako sam iznosi smeće, brine se o okućnici i sam čisti snijeg.

– To je dobar čovjek, i on, i žena, i djeca. Stariji sin mu svira i na Zrću – kaže susjed Željko (83), kojeg su grdili jer nije cijelo vrijeme nosio dres.

Dalićeve je upoznao čim su napravili kuću. Kad ih nema doma, pomaže im u poslu.

FEŠTE U SPLITU, ZADRU, MIHOLJCU… Uživo: Brod s Vatrenima pred Rivom, kreće i velika bakljada

Blagdanska atmosfera

– Sjećam se utakmica iz 1998. godine i ne mogu ih usporediti s ovima. Ovo je fenomenalno i ovo je dala cijela Hrvatska.

Nema usporedbe. Nisam bio nervozan tijekom tekmi nego živčan baš. Sudac nas je zeznuo i to nam je pogodilo ekipu – rekao je gospon Željko dok su mu ostali pomagali da za ogradu zaveže veliku zastavu Hrvatske. Gotovo sve kuće u ulici bile su okićene barem šalovima. Atmosfera je bila potpuno blagdanska, pa čak i božićna. Dio njih prisjetio se trenutka u kojem su prvi put čuli da je Zlatko postao novi izbornik.

– Nimalo se nisu napuhali. Jedni su od najmirnijih u kvartu. Klinci ne prođu da ne pozdrave. To bi vam rekli i prije svega, i prije prvenstva – rekli su susjedi.

Foto: Željko Hladika/24sata

Hrane i pića bilo je za sve

Zbog velikog uspjeha svog susjeda Varaždinci su čak osmislili i inicijativu da se Ulica Zinke Kunc, ili bar ogranak u kojem Dalićevi žive, preimenuje u Ulicu Zlatka Dalića. U to ime su čak izradili i plastičnu ploču, istovjetnu pravima, i zavezali je izborniku za ogradu.

– Ma zašto ne?! Ja bih podržao takvo što. Zlatko je to zaslužio. Svi susjedi ponose se njime – rekao je susjed Vladimir Šestak. Doček izbornika organizirali su doslovno u nekoliko sati. Nije bilo nikakvih suvišnih pitanja, a svi su ponudili sve što mogu.

S obzirom na to da je ulica bila blokirana za promet, na pješački dio postavili su stolove. Svaki susjed nudio je ljudima koji su pristizali hranu i piće, a za atmosferu je bio zadužen DJ, koji bi u pjesme ubacivao ime i prezime Zlatka Dalića. Na svaki njegov spomen okupljeni bi vrištali od sreće. Osim toga, tamburaši Mejaši svoje su instrumente doslovno postavili u dvorište jedne kuće i ondje im je bila pozornica. Hrana i piće bili su kod Lončarovih, prvih susjeda Dalićevih, koji su se jako veselili ovom dočeku.

Tema: Svjetsko nogometno prvenstvo – Rusija 2018.