Glazbene najave po Zagrebu, dan uoči početka, promovirale su Svjetski kongresa saksofonista koji će se od 7. do 14. srpnja održati u Zagrebu, a na brojnim lokacijama u gradu realizirati program s četiri stotine glazbenih nastupa. 

Za organizatora zahtjevna, ali ujedno realna slika glazbenog događaja na koji je stiglo 1500 sudionika sa svih kontinenata, od toga preko 1300 saksofonista svih generacija i svih glazbenih izričaja iz preko pedeset zemalja svijeta.  I svi će oni biti aktivni u nastupima, radionicama i koncertima, svih pet dana za vrijeme trajanja kongresa. 

Foto: pr fotografija

U glazbenim trigerima po gradu, u dnevnim terminima sudjelovao je kvartet Just sax, kojeg čine mladi saksofonisti iz Jaske, Patrik Prežgaj, sopran saksofon, Nera Majtanić, alt saksofon, Dragutin Rojić, tenor saksofon i Nikola Smetko, bariton saksofon.  Najsimpatičnije je bilo njihovo muziciranje na Dolcu, a u jednom trenutku svirali su samo za kumice. 

U večernjim satima na balkonu HNK nastupala je grupa vrsnih saksofonista iz Hrvatske i svijeta, predvođena profesorom Draganom Sremcem, istaknutim saksofonistom i ujedno umjetničkim direktorom ove manifestacije, dok je brojna publika, kolege glazbenici i prolaznici,  s oduševljenjem pratila nastup.  

Foto: pr fotografija

Nakon toga je na prostoru ispred Muzičke akademije krenulo muziciranje mladih saksofonista iz cijelog svijeta, a u jednom trenutku pridružili su im se iskusniji kolege glazbenici te su u skladnom ritmu i nadahnutoj  atmosferi nastavili nastupati zajedno. 

Zajedničkim glazbenim nastupima prethodila je proba, tako da su saksofonisti i prije prvog dana kongresa, svoj boravak u Zagrebu započeli radno. Nastupima i svirkom saksofona  po gradu na autentičan se način predstavio nadolazeći Svjetski kongres saksofonista i ujedno pozvala publika na neke od brojnih glazbenih događanja, na kojima će sudjelovati vrhunska imena iz svijeta glazbe i saksofona kao glavnog instrumenta.   

Organizator Svjetskog kongresa saksofona je Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, a kongres koji je započeo u Chicagu  pred gotovo pedest godina održava se svake tri godine. 

Foto: pr fotografija

Tema: Muzika