Home

USPOREDNA ANALIZA: KOJE BANKE NAJVIŠE 'DERU' NA MALIM GOTOVINSKIM KREDITIMA Ako vam hitno treba 10.000 kn, evo koliko ćete na kraju novca vratiti

Spread the love

Definitivno nije najprimamljivija opcija, ali većina banaka danas nudi mogućnost ugovaranja pozajmice, a zapravo nenamjenskog gotovinskog kredita nižih iznosa koje klijenti uzimaju uglavnom u nekim nepredviđenim situacijama.

Ovisno od banke do banke, taj minimalni iznos pozajmice varirat će od 750 pa sve do 15 tisuća kuna, a razlikovat će se pritom i iznosi kamatnih stopa te samim time apsolutni iznos kamate koju će klijent nakon završetka otplate vratiti banci u kojoj se zadužio.

Razlike su prilične, a kako je podizanje pozajmica u većini banaka moguće i za one koji tamo nemaju status klijenta, važno je provjeriti uvjete u svim bankarskim institucijama, pregledati otplatni plan, izračunati iznos eventualnog troška otvaranja kredita te sve staviti na papir pa usporediti ponude.

Mi smo kao informativni izračun uzeli sljedeću situaciju: iznos kredita od 10 tisuća kuna s rokom otplate 48 mjeseci, ali izračuni na kraju ipak nisu posve usporedivi jer nije u svim bankama bilo moguće dobiti iste iznose te rok otplate.

Najniži iznos pozajmice zasad je moguće dobiti u Erste banci, i to počevši od čak 750 pa sve do 75 tisuća kuna kredita, ali s nešto kraćim rokom otplate koji u Erste iznosi maksimalno 35 mjeseci.

Prema izračunu Jutarnjeg, na 10 tisuća kuna pozajmice s rokom otplate 35 mjeseci ovoj ćete banci u konačnici vratiti sve skupa 11.116 kuna, što znači da ćete glavnicu na kraju vratiti uvećanu za 11,16 posto.

Iz Erste banke pritom poručuju kako za ugovaranje ovakve vrste kredita nije obvezan status klijenta te nema troškova obrade kredita, ali ima onih javnobilježničkih – ovjere potpisa na kreditu te potvrda izjave suglasnosti o zapljeni primanja te zadužnica.

Addiko i Zagrebačka banka dopuštaju minimalni iznos pozajmice, odnosno nenamjenskog gotovinskog kredita od 10 tisuća kuna s rokom otplate 48 mjeseci, ali uz nešto drugačije kamatne stope.

I dok će kamata u Addiku biti prilično visoka – efektivno će ona iznositi 8,52 posto, u Zabi ćete moći dobiti efektivnu kamatnu stopu od 7,71 posto, čime ćete, kroz 48 mjeseci, Zabi vratiti 360 kuna manje nego Addiku (Addiku ćete s kamatama platiti 11.992, a Zabi 11.633 kune).

U Splitskoj te Privrednoj banci najniži mogući iznos pozajmice bit će vam zacementiran na 15 tisuća kuna, ali nanovo s različitim kamatnim stopama pa i nešto drukčijim otplatnim planovima.

PBZ tako na razdoblje od 48 mjeseci nudi efektivnu kamatnu stopu od 7,20 posto, što znači da ćete banci nakon otplate kredita sve skupa vratiti 17.234,70 kuna, a Splitskoj banci, koja daje efektivnu kamatu od 6,87 posto, vratit ćete sve skupa 16.992 kune, što je u odnosu na PBZ ušteda od 240 kuna.

Ipak, za to ćete ili morati biti klijent banke ili u roku od tri mjeseca primanja prebaciti u Splitsku, što znači da ćete povoljniju kamatu ipak nešto platiti, iako ne nužno u novcu.

Jedina banka koja ne otkriva uvjete ugovaranja pozajmica jest RBA.

Iz nje poručuju kako se najniži iznosi pozajmice kreću od četiri tisuće do 39 tisuća kuna, ali uz personalizirane uvjete i s rokom otplate od 12 do 60 mjeseci.

Jednako kao i u Splitskoj banci, i ova je ugovaranje pozajmice omogućila isključivo svojim klijentima pa ju je u suprotnom možda najbolje zaobilaziti.

ADDIKO
 • iznos pozajmice: 10.000 kuna
 • efektivna kam. stopa: 8,52 posto
 • iznos vraćene kamate s rokom otplate 48 mjeseci: 1763 kune
 • postotak vraćene kamate u odnosu na glavnicu: 17,63 posto
PBZ
 • iznos pozajmice: 15.000 kuna
 • efektivna kam. stopa: 7,20 posto
 • iznos vraćene kamate s rokom otplate 48 mjeseci: 2234,62 kune
 • postotak vraćene kamate u odnosu na glavnicu: 14,89 posto
ZABA
 • iznos pozajmice: 10.000 kuna
 • efektivna kam. stopa: 7,71 posto
 • iznos vraćene kamate s rokom otplate 48 mjeseci: 1633,89 kuna
 • postotak vraćene kamate u odnosu na glavnicu: 16,33 posto
ERSTE
 • efektivna kamatna stopa: 7,87 posto
 • iznos plaćene kamate za kredit od 10 isuća kuna s rokom otplate od 35 mjeseci (najdulji rok): 1116.70 kuna
 • postotak vraćene kamate u odnosu na glavnicu: 11,16 posto

 

Pratite više sadržaja kao ovaj
u Vaš inbox

Pretplatite se preko E-mail-a i primajte vijesti i obavjesti u Vaš email inbox.

Hvala na pretplati.

Nešto je pošlo po zlu.