Home

Nevjerojatna priča iz Paname: Od smetlara do suca na SP-u!

Spread the love

Nije senzacija da na velikom sportskom natjecanju sudjeluje igrač, izbornik, trener, sudac… koji je nekad sebe ili obitelj i sebe prehranjivao radeći posao koji nikakve veze sa sportom nema. Jedino je važno triput dnevno staviti hranu na stol, osigurati krov nad glavom, tekuću vodu i struju, sve ostalo postaje nebitno. San u uspjehu pretvara se u san o preživljavanju.

Kroz tu prizmu gledajući u Rusiji će ovog ljeta najspefičniji lik bez ikakve konkurencije biti Gabriel Victoria. Nacionalnost: Panamac, godina: 45, Fifa-sudac od: 2008, stalna profesija: smetlar.

Prezime mu u prijevodu znači ‘pobjeda’ i gospodin Pobjeda na ovom će Mundialu biti pomoćni sudac, a poslodavci su mu izašli u susret pa je dobio 100 slobodnih dana za završne pripreme i mahanje na Svjetskom prvenstvu.

Kada obavi što treba u Rusiji, vraća se u Panamu. Vraća se metli i kantama za smeće jer samo od fućkaljke i zastavice nema kruha. Barem ne dovoljno da bi se osiguralo egzistenciju.

– Pažljivo smo pratili njegovo suđenje, vrlo pažljivo… I to kroz 42 mjeseca prije no što je odluka donešena. Pratili smo kaku sudi domaće, a kako međunarodne utakmice te koliko i kako sudjeluje na našim seminarima. Sve viđeno potvrda da nam je Gabriel Victoria zaslužuje biti jedan od 63 pomoćna suca na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2018. – objavili su u ožujku iz Panamskog nogometnog saveza.

Victoria je mjesec dana kasnije sudjelovao na dvotjednom Fifinom seminaru u talijanskom nogometnom centru Coverciano, u predgrađu Fiorentine i – apsolutno potvrdio da je Mundiala vrijedan.

– Za mene je sudjelovanje u bilo kojoj nogometnoj utakmici prije svega – emocija. I zato sam, kada sam čuo da idem na Mundial, zaplakao od sreće i isti tren nazvao moju najveću podršku, moju suprugu. Za suca nema većeg priznanja od suđenja na Svjetskom prvenstvu – priča Gabriel.

– Nogomet je strast, suđenje je emocija, a smetlarstvo posao. Koliko dugo? Od 20. godine. Dakle, već 25 godina. Pa do mirovine. Imam troje djece. I od suđenja se nešto zaradi, ali ne dovoljno da bi se pokrilo sve troškove peteročlane obitelji. Zato su u mom životu i metla i fućkaljka i zastavica i žuti i crveni kartoni – smije se panamski arbitar/mahač/smetlar.

A za smijeh, uz emociju radosti, ima i još tisuću razloga. Cca. 27 tisuća razloga. Jer svaki će pomoćni sudac na Mundialu zaraditi 25.000 $ plaće plus još 2.000 za svaku “odmahanu” utakmicu (glavnim sucima ide 70.000 uz još 3.000 po utakmici).

Svaka čast i sretno, senor Vitoria!

Tema: Svjetsko nogometno prvenstvo – Rusija 2018.

Pratite više sadržaja kao ovaj
u Vaš inbox

Pretplatite se preko E-mail-a i primajte vijesti i obavjesti u Vaš email inbox.

Hvala na pretplati.

Nešto je pošlo po zlu.