Otac četverogodišnje djevojčice koja je prije nekoliko dana preminula od karcinoma, na Facebooku je podijelio dirljivu fotografiju sina na kojoj tješi svoju umiruću mlađu sestru. Na fotografiji, šestogodišnji Jackson pružio je svoju ruku za koju se njegova mlađa sestra držala, dok je Jackson drugom rukom miluje po glavi.

Roditelji djevojčice Adalynn Addy Sooter iz Arkansasa još su u studenom 2016. primijetili da djevojčica ima poteškoća s hodanjem.

‘To nije smjelo biti tako’

Pretrage su otkrile difuzni intrinzični pontinski gliom (DIPG), rijedak i agresivan tumor na mozgu. Djevojčica je prošla kroz 33 tretmana zračenjem kojim su uništene kancerogene stanice, no bolest se ubrzo vratila. 

Obitelj je zatim pokušala s eksperimentalnom kemoterapijskom metodom liječenja u Meksiku. Iako se u početku činilo da ova nova terapija djeluje, tumor se nastavio širiti, a njezino se stanje rapidno pogoršavalo. Više nije mogla jesti niti gutati. Nekoliko dana kasnije, izgubila je bitku od opake bolesti

– Dječak se ne bi trebao opraštati od svoje partnerice u zločinu, svoje najbolje prijateljice, svoje male sestrice – napisao je Sooter na Facebooku. 

– To nije smjelo tako biti. No takav je okrutan svijet u kojem živimo – napisao je slomljeni otac. 

Poznat pod skraćenicom DIPG, difuzni intrinzični pontinski gliom vrlo je agresivna vrsta tumora koja obično pogađa djecu od pet do devet godina starosti.

Kod Addy, bolest je dijagnosticirana sa samo dvije godine, što je uistinu rijedak slučaj. Tumor se nalazi u dijelu mozga na vrhu kralježnice, i ne zna se što ga uzrokuje.

Tumor pritišće područje mozga koje regulira brojne funkcije poput spavanja i tlaka. S vremenom, tumor počne utjecati na otkucaje srca, disanje, vid i ravnotežu. 

Jedan od prvih simptoma je nemogućnost pomicanja oka, poteškoće s hodanjem, čudni pokreti udova ili problemi s održavanjem ravnoteže.

IMALA JE SAMO SEDAM GODINA Posljednji trenuci njihove kćeri: ‘Shvatili smo da nema spasa…’

Od ove vrste tumora nije preživjelo niti jedno dijete, a u prosjeku oboljela djeca ne dožive ni devet mjeseci od postavljanja dijagnoze. U nekim slučajevima, ne požive ni toliko dugo do dočekaju zračenje. 

– Čim su doktori postavili dijagnozu, jednostavno su rekli: ‘Uživajte u vremenu koje imate, ona će umrijeti’ – izjavila je njezina majka za Daily Mail