Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) u subotu počinje ciklus izbora za čelništva županijskih organizacija, te za općinske i gradske organizacije koje nisu provele izbore za svoja tijela do 10. ožujka ove godine.

Po modelu “jedan član – jedan glas” SDP-ovci će birati predsjednika, potpredsjednike, članove predsjedništva županijskih organizacija i članove županijskih odbora županijskih organizacija.

Izbori će pokazati Bernardićevu snagu

U političkim kuloarima procjenjuje da će ishod unutarstranačkih izbora pokazati snagu predsjednika stranke Davora Bernardića u bazi, ovisno o tome koliko će njegovih favorita biti izabrano na vodeća mjesta.

Već u subotu održat će se izbori za vodstvo SDP-a u Zagrebačkoj županiji, te Zadarskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

U nedjelju, 10. lipnja, sazvani su izbori za čelništvo zagrebačke Gradske organizacije, koji se također smatraju indikatorom Bernardićeve popularnosti, pogotovo jer je na čelu te organizacije bio gotovo dva mandata.

Za vodeće mjesto u zagrebačkom SDP-u natječe se petero kandidata: Alen Čičak, Denis Hrestak, Aleksandra Kolarić, Gordan Maras i Rade Nesvanulica. Bernardićevim kandidatom smatra se javnosti manje poznati Hrestak.

Ne izabere li se predsjednik ili predsjednica u nedjelju, drugi krug izbora slijedi za tjedan dana, 17. lipnja, u kojem će članovi birati između dvoje prvoplasiranih.

SDP u Zagrebu broji oko 5500 članova, a pravo glasa na nedjeljnim izborima imat će njih 2500, s obzirom na odluku Glavnog odbora da izborima mogu pristupiti samo oni koji su svoje dugove za članarinu podmirili do dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora.

Glasovanje će se provoditi u 17 mjesnih odbora, od 9 do 18 sati, a prvi rezultati se očekuju oko 19 sati.

Kada će birati ostali

Iduće subote, 16. lipnja, pred biračke će kutije SDP-ovci u Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

Dan kasnije, 17. lipnja, svoja čelništva birat će članovi SDP-a u Varaždinskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok će SDP-ovci Virovitičko-podravske županije to učiniti 24. lipnja.

Na kraju, svoja vodstva će 30. lipnja birati SDP-ovci Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Karlovačke i Vukovarsko-srijemske županije.

Odluka o izborima za Splitsko-dalmatinsku županiju još nije donijeta, očekuje se da će biti poznata 17. lipnja, nakon što se održe opći izbori za mjesnu samoupravu u Splitu.

S obzirom da je središnjica SDP-a raspustila Županijsku organizaciju Požeško-slavonske županije zbog međusobnih sukoba i odljeva članstva, tamošnji izbori su otkazani.

Među gradovima u kojima SDP-ovci još nisu proveli izbore je i Rijeka. Vojko Obersnel, koji je u više mandata vodio riječki SDP, ovoga puta nije istaknuo kandidaturu, a za njegova nasljednika će se 16. lipnja natjecati Marko Filipović i Vuk Prica.