Nakon što je Zdravko Mamić nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, za njime je izdan uhidbeni nalog. Presudu je dočekao u Međugorju, a njegov odvjetnik presudu je nazvao nezakonitom. 

HNK Cibalia - GNK Dinamo

PRESUDA OSJEČKOG SUDA Kriv je! Zdravku Mamiću šest godina i šest mjeseci zatvora

Na pitanje može li Mamić biti izručen Hrvatskoj i kada te kakav je ugovor između Hrvatske i BiH o izručenju govorili su  bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt,  bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer, bivši dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković, ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša i novinarka Večernjeg lista i predsjednica Zbora sudskih izvjestitelja HND-a Suzana Lepan Štefančić u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. 

– Mi smo ovakve stvari već vidjeli u Hrvatskoj pa me to posebno ne iznenađuje. Mamić nije dočekao izricanje presude, otišao je prije iz Hrvatske. Bilo je takvih slučajeva i prije, zakon to omogućava. Dakle, ništa posebno, što nismo prije vidjeli. Da smo u nekoj drugoj državi EU-a, kad ste osuđeni za neko ozbiljno kazneno djelo za koje je predviđena kazna zatvora – bila bi vam stavljena narukvica, dobili bi jamčevinu, oduzeli bi vam putovnicu, morali bi se javljati nekoliko puta tjedno policiji. Hrvatski zakon u ovoj fazi postupka to ne predviđa – istaknula je Škare-Ožbolt. 

MAMIĆ NAKON PRESUDE: ‘Nisam kriv, suđenje je politički namješteno. Prosut je snijeg!’

Željko Žganjer istaknuo je kako će uslijediti žalbe no kako si Mamić svojim istupima uvijek radi “medvjeđe usluge”, a zbog nekih njegovih istupa čak i građani “koji zapravo imaju puno razumijevanje za sve što je napravio u Dinamu” mogu promijeniti mišljenje. 

Brleković, bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza istaknuo je kako je već počela “borba za vlast u HNS-u” i to “borba za prestrojavanje”. Dodao je kako je očito da Mamić i njegov odvjetnik Miljević imaju puno elemenata za dobru i kvalitetnu žalbu. 

SATIRIKON Od stiropora do Dinama: Kako se obogatio Zdravko Mamić?

– Kada govorimo o izricanju presude, moram reći da je BIH javnost itekako zainteresirana za ovaj predmet. Ali i za sve predmete jer nije ovo jedini slučaj da imamo potrebu za suradnjom između BiH i Hrvatske u kaznenim stvarima. Što se tiče BIH – za nas potpuno je jasna situacija, radi se o BiH državljaninu. Mi imamo sporazum, i jasno su pro pisana pravila. Na pravosudnom tijelima obje države je da odluče što će napraviti. Ne bih špekulirao, radi se o nepravomoćnoj presudi. Trebamo čekati pravomoćnu presudu i da vidimo kako će se pravosudni organi Hrvatske ponašat – istaknuo je Grubeša. 

ANJA RAIĆ KNEŽEVIĆ: ‘Ispada da se Dinamo odrekao novca, sve će ipak ići državi…’

– Najzanimljiviji dijelovi su svjedočenja Lovrena koji je promijenio iskaz te Modrića koji je stalno ponavljao da se sjeća – istaknula je Lepan Štefančić i dodala da je slučaj Mamić jedan od “najintrigantnijih postupaka koji se vodio u novijoj hrvatskoj povijesti”. 

Škare-Ožbolt je istaknula kako Mamićeva imovina može biti blokirana, ali se oduzima tek nakon što presuda postane pravomoćna.