Home Hrvatska Home Kako je mlada cvjećarka Monika pomladila stari građanski stan

Kako je mlada cvjećarka Monika pomladila stari građanski stan

14
0

Danju radi u cvjećarnici, noću crta stripove – tako svoj život opisuje Monika Hamilton, 24-godišnjakinja u čiji vas stan danas vodimo. Odabrali smo ga jer neodoljivo podsjeća na studentske stanove naših prijatelja na Britancu i po zagrebačkom Donjem gradu, i jer nikad ne bismo pomislili da ćemo nešto tako zagrebačkog štiha naći u Montrealu! Moni je ovo prvi unajmljeni stan. Prije toga stanovala je s roditeljima, u drugom gradu.  

– Ovo je prostor u kojem se konačno mogu osamostaliti i ozbiljno posvetiti svojim umjetničkim aspiracijama – kaže Mona. Prostor starog, ne posebno održavanog stana uredila je s toliko novca koliko je imala, zahvalna za stvari koje je u stanu zatekla.

 

Prostor je svijetao, kaže, a lokacija sjajna, ispred parka. U usporedbi s Torontom gdje je dotad živjela, Montreal ju je oduševio cijenama. – Nevjerojatno je jeftin! Uspjela sam nešto uštedjeti prije dolaska, sad još i radim u cvjećarnici i dovoljno mi je to. Nešto novca sačuvam i time što si sama kuham. K tome sam vegan, pa ne moram trošiti na meso – smije se mlada crtačica stripova.

Roditelji je ipak u stan nisu pustili bez poputbine: dopremili su joj od kuće gotovo sve ključne komade namještaja. Knjige recepata na policama i stari gramafon dobila je od prijatelja. – Dosta mi je da pogledam te stvari i ne mogu se osjećati usamljeno!

Šarmantni starinski stan dobio je s novom stanarkom suvremene ukrase. Detalji zatečeni u stanu potječu iz prve polovice 20. stoljeća, a uz njih su se  dobro uklopili komadi koje je Mona donijela.

Ne biste možda rekli po uređenju, ali njoj je inspiracija uvijek skandinavski dizajn. – Volim zemlju i prirodu i stalno listam portale posvećene interijerima, najviše Apartment Therapy, nooks.seapartmentonordic design – priznaje.

 

 

Prijatelji koji je posjećuju obavezno hvale kako je uredila stan. Njoj pak najviše smeta to što su dnevna i spavaća soba spojene. – Zato uvijek moram pospremati prije nego što mi tko svrati. Da bar imam normalnu spavaću, sa zidovima…

No, zato je ponosna na dosta toga što je u stanu sama napravila. Primjerice, kako bi stvorila kuhinjski šank s mini frižiderom kraj prozora kupila je u Ikei dva stola za prematanje, obojila ih u bijelo i dodala im police, te sve poklopila gornjom plohom stola koju je kupila na sniženju. Sve skupa lijepo se sklopilo oko malog frižidera skrivenog ispod te rukotvorine.

 

Najveća investicija u stan? – Komoda iz 50-ih godina, koja sada stoji u spavaćoj. Našla sam je u second-handu i dobila dobar popust jer je vlasnik prijatelj mog prijatelja. Svejedno sam za nju iskeširala priličnu svotu. Ništa zato, selit ću je sa sobom kamo god otišla – kaže Mona.

 

Izvor: Apartment Therapy