Među brojnim dubrovačkim hotelima, jedan se oduvijek isticao svojom posebnom pričom i bezvremenskom ljepotom: hotel Imperial Hilton. Ovaj najstariji postojeći hotel u Gradu star je 120 godina, a nedavno je otvorio svoja vrata nakon petomjesečne obnove. Imali smo priliku pogledati kako sve izgleda uživo i razgovarati s generalnim direktorom Imperiala Marijem Matkovićem, koji nas uvodi u sjajnu priču koja stoji iza ovog zdanja.

– Hotel je sagrađen 1897. godine i predstavlja smještajni objekt, kao i jedno od povijesnih obilježja Grada čija je gradnja tada revolucionarizirala turizam u Hrvatskoj i podigla ga na svjetsku razinu. Ovogodišnjom obnovom prostora recepcije, svih smještajnih jedinica i Executive loungea naš hotel dobio je novo ruho – kaže Matković.

Hotel očarava već kad mu prilazite. Njegova impozantna fasada donosi duh nekih prošlih vremena tako divno uklopljen u dubrovačke vizure.

– Hilton Imperial kulturno je dobro ovoga grada koji se zbog svoje veličanstvene fasade često pojavljuje na fotografijama turista. Sačuvali smo prepoznatljiv vanjski izgled hotela, a unutrašnjost obnovili tako da oživimo imperijalnu povijest hotela – objašnjava Mario Matković.

Novouređeni interijeri hotela decentno su luksuzni i suvremeni, a opet u skladu s bogatom poviješću hotela. Na samom ulazu očarava pogled na predivan kameni hodnik s elegantnim lusterima. Moramo priznati da ne znamo kako je hotel izgledao prije obnove, ali nekako se čini da je sada uređen točno onako kako mu pristaje. Prolazeći spomenutim hodnikom dolazimo do Imperial bara i Loungea, a ljubazno nas osoblje upoznaje s činjenicom da ovdje koktele i druga pića priprema ekipa nagrađivanih barmena. Oni su kreirali listu koktela inspiriranu vremenima u kojima je hotel nastao, a sami su kokteli upravo oni koji su se pili tada, poput zahtjevnog Milk Puncha.

Milk Punch

 

Uz kvalitetu i jedinstvenost pića velik je naglasak stavljen i na detalje poput vrhunskih čaša Nick and Nora, zahvaljujući kojima svaki gost ima nezaboravan doživljaj luksuza. Bar je prepoznatljiv i po svojem čaju The Imperial Afternoon, koji se služio i davne 1936. godine britanskom kralju Edvardu VIII. i njegovoj budućoj supruzi Wallis Simpson dok su plesali u vrtovima starog Imperiala. Zanimljivo je da u Imperial bar na piće mogu doći i gosti koji ne odsjedaju u hotelu, kako turisti, tako i domaći, te uživati u jedinstvenoj ponudi, ugođaju i doživljaju.

 

Recepcija

 

Za projekt renovacije angažiran je londonski studio bogatog međunarodnog portfolija Goddard Littlefair. Važno je naglasiti da su u obnovi korišteni najkvalitetniji materijali pa su tako parketi, namještaj i rasvjeta hrvatski proizvodi. Osim toga, slike na zidovima djela su domaćih autora, a njima je ukrašena svaka soba.

– Prilikom kreiranja novog izgleda hotela dizajneri su slijedili tri glavne misli vodilje: Imperialova bogata i slavna prošlost, Hiltonovi najviši standardi te moderna očekivanja današnjih gostiju – ispričao nam je direktor Mario Matković te dodao da je broj soba i apartmana povećan sa 147 na 149.

The Imperial Bar and Lounge

The Imperial Bar and Lounge

Prostrani novouređeni Executive lounge smjestio se u prizemlju, a prostor recepcije, zamišljen kao svojevrstan uvod i sažetak cjelokupnog izgleda i duha obnove, u trenutku očarava svakoga tko kroči u hotel. Novi je interijer baš ono što jedan znameniti hotel sa stoljetnom baštinom treba biti: luksuzan, udoban i glamurozan, a opet pristupačan i usklađen s najnovijim tehnološkim dostignućima i duhom vremena u kojem se nalazimo. Pridodamo li tome i profesionalne i pristupačne zaposlenike, dobivamo cijeli paket koji čini savršeno iskustvo.

Executive Lounge

Executive Lounge

 

Ni tu nije kraj prednostima. Jedna je od najboljih karakteristika ovog hotela njegov položaj, a samim time i spektakularan pogled koji se pruža iz većine soba. Smješten je u samom srcu grada, kod Vrata od Pila, zapadnog ulaza u Stari grad. Iz pojedinih soba pogled seže preko Staroga grada i tvrđave Lovrijenac na more, a da bi se opisao taj pogled, možda bi adekvatnije bilo pisati poeziju nego novinarski tekst. Kad smo već kod soba, one su prostrane, komforne i jednostavno zovu na opuštanje. Novouređeni interijeri decentno su luksuzni, paleta boja umirujuća je i elegantna, a sva oprema i materijali vrhunske kvalitete.

Ditto, Cock-tail

 

Mala Antanta

Antioxidans salad

 

Posebna je priča hrana u hotelskom restoranu Porat, gdje gosti uživaju u brojnim lokalnim delicijama, ali i pokojem svjetskom klasiku. Važno je naglasiti da je i on otvoren za lokalno stanovništvo i turiste koji nisu odsjeli u hotelu.

Hilton Imperial Dubrovnik zadivljuje i pomno izvedenim noćnim osvjetljenjem svojeg poznatog pročelja i pridonosi raskoši noćne slike Grada. Hotel se diči svojom stoljetnom prošlošću i s ponosom je ističe pa se tako vanjski izgled hotela nije mnogo mijenjao od prvih dana poslovanja do danas. Prvi hrvatski hotel koji je postao dijelom svjetski poznate grupacije Hilton itekako ima razloga za takvo isticanje i vrednovanje svoje bogate prošlosti, a mi mu želimo da u svojoj grandioznosti odolijeva vremenu još stoljećima.