Home Hrvatska Home Potkrovlje u neposrednoj blizini zelenog parka Maksimir

Potkrovlje u neposrednoj blizini zelenog parka Maksimir

51
0

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Ovoga Vas tjedna arhitekti iz 4uha vode u virtualni obilazak zadnjeg kata vjernim čitateljima već dobro poznate obiteljske kuće u zagrebačkom naselju Maksimir. Prethodna dva članka možete škicnuti ovdje i ovdje. Usput – danas  slavimo okrugli, 50 po redu kolumnu za Dom i Dizajn zbogh čega smo jako sretni i zadovoljni!

Baš takvi, sretni i zadovoljni, vraćamo se današnjem, trećem i ujednom posljednjem nastavku maksimirske obiteljske trilogije.

Počeli smo s prizemljem na kojemu su se smjestile dnevne prostorije, proveli smo Vas i kroz prvi kat gdje ste vidjeli radne prostorije i master spavaću sobu, a danas Vam imamo priliku predstaviti drugi i posljednji kat kuće smještene u neposrednoj blizini zelenog parka Maksimir. Ovaj dio kuće posvećen je prvenstveno najmlađoj članici obitelji koja se našla na najvišoj nadmorskoj visini, možda metaforično s obzirom na to da je i hijerarhijom svojim roditeljima na vrhu piramide.

 

Nalazimo se u potkrovlju koje uvijek predstavlja svojevrsni izazov kada se radi o planiranju prostorija i odgovarajućeg namještaja zbog zakošenosi krovnih ploha. Uvijek se postavlja pitanje koliki dio potkrovlja se može praktično iskoristiti sa obzirom na visinu. Pogodno u ovom slučaju je to što je etaža isplanirana prvenstveno za dijete pa sukladno time mogu se iskoristiti i niži prostori.

Na ovoj je etaži prostor hodnika nešto je širi u usporedbi na niže kako bi se osigurao pristup dvjema većim sobama. Prva od tih u koju ćete zaviriti danas je dječja soba. Osvjetljena zenitalno s dva krovna prozora i orijentirana na jugozapad, ova soba zauzima gotovo 13 m². Zid do ulaznih vrata i zid okomit na potonji cijelom su površinom iskorišteni za namještaj po mjeri, dok je u nižem dijelu potkrovlja cijelom dužinom prostor iskorišten za spremište od 5 m².

 

Unutar ormara po mjeri volumen je oduzet da bi se stvorio prostor za krevet i radni stol. Površina ovog prostora zaokružena je i izdvojena rubnim plohama iverala u dekoru hrasta.

Kako bi ovaj prostor još više došao do izražaja, siva tapeta prošarana zvjezdicama različitih veličina proteže se cijelom površinom koju dodatno osvjetljvajaju spot LED svjetiljke na gornjoj plohi. Detalji razigranih boja u nijansama roze, krem i žute su ono što stvarno ovoj prostoriji daje dozu razonode. Ostalo je dovoljno prostora i za maleni stolić i stolice i prostor za igru. Zidnoj plohi desni od vrata dodijeljena je bijela tapeta ukrašena rozim točkicama. Ah da, i zid koji ograđuje spremišni prostor iskorišten je za veliku ploču na kojoj nema kraja kreativnim šarama. Kada bolje razmislimo, poznajemo i neke odrasle koji bi se rado odmorili ovdje.

 

Prostorija koja nas čeka na drugom kraju stana previđena je za goste. Pušta prirodno svijetlo preko jednog krovnog prozora pozicioniranim iznad širokog kreveta tako da gosti mogu zuriti u zvjedano nebo prije negoli utonu u san.

Cijeli istočni zid zauzeo je ormar koji također dijelom prati kosu plohu krova, ovoga puta bijele boje. Soba je decentnog i elegantnog dizajna koji se ogleda u načinu na koji je namještaj isplaniran. Asimetrični bijeli ormar ističe se zbog ploha odrađenih u hrastu koje su ili izuzete ili pak zatvorene. Jedna je visoka ploha ormara predviđena za veliko ogledalo. Gledajući na sobu s ulaza, zanimljivo je kako je glavna konstrukcija kreveta odrađena u iveralu boje hrasta, a dizajnirane ladice sa šupljinama kao drškama od bijelog iverala što je kontrast u odnosu na ono što vidimo na ormaru.

 

Za kraj, ali nimalo manje bitni, ostaju nam kupaonski prostori. Kupaonica, smještena pored gostinske sobe, također je zenitalno osvjetljena, a na podu popločena šesterokutnim tamnosivim pločicama.  Unutra ćemo naći moderni konzolni ormarić na kojemu se smjestio okrugli umivaonik. Gornja ploha malene police iznad umivaonika zakošena da bi pratila krov. Iza staklene pregrade tuša naziru se pločice valovitog geometrijskog dizajna i u dvije različite boje. Pažljivo su odabrane kako bi odgovarale i dječjem oku i potencijalnim gostima obiteljske kuće. Maleni wc dizajnom je sličan, s detaljima police i zrcala odrađenim u hrastu koji prostoru daju intimu i ugodan ugođaj.

U ovoj ste kući vidjeli kako prostorije različitih ugođaja, dizajna ili palete boja svoje mjesto mogu naći skupa iza jedne ograde ili pak na istoj nadmorskoj visini. Zajednički su im bili materijali, dok smo se sa ostalim parametrima igrali, u isto vrijeme ipak sagledavajući veću sliku. Na kraju je produkt našeg rada kuća čiji će vas prostori ugodno iznenaditi dok budete otkrivali njene boje, različite tapete i igre volumena.

Ne preostaje nam ništa nego prepustiti ovaj stan i cijelu kuću obitelji za koju smo ju sa veseljem osmislili, a vama poslati 50 pozdrav s Ribnjaka!

Vaš tim 4Ha