Od 1. do 3. lipnja, povodom velike hvarske obljetnice 150 godina organiziranog turizma, u Hvaru će se održati jedinstveni festival koji slavi mediteransku prehranu i mediteranski način života koje je UNESCO uvrstio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

 

Hvar je zajedno s Bračom zaslužan za uvrštenje hrvatske mediteranske prehrane na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine na kojemu su još Italija, Grčka, Španjolska, Portugal, Maroko i Cipar.

 

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Grada Hvara i TZ Hvara te HTZ-a, festival Taste the Mediterranean ove se godine održava u suradnji s Gault&Millau Croatia, prestižnim svjetskim gastronomskim vodičem koji je nedavno objavio svoje prvo izdanje za Hrvatsku.

 

U veličanstvenom prostoru hvarskog Arsenala na programu su kulinarske demonstracije, degustacije, radionice, predavanja, a na hvarskoj Pjaci prava mediteranska tržnica na kojoj će se prodavati maslinovo ulje, vina, med, sir, mandule, arancini  i drugi autohtoni proizvodi. Jedna je od ovogodišnjih festivalskih gorućih tema rasipanje hrane, a bit će govora i o vezi terroira i hrane, o mozaičnom krajobrazu i inovativnoj gastronomiji te o sociološkim aspektima mediteranske prehrane. Detaljni program festivala možete naći na www.tastethemediterranean.eu

Gosti festivala Taste the Mediterranean 

Talijanski chef Giulio Terrinoni, nositelj jedne Michelinove zvjezdice iz restorana Per Me u Rimu, predstavit će mediteransku kuhinju druge strane Jadrana, a chef Hrvoje Zirojević najnovije kulinarske kreacije koje će nuditi ovoga ljeta u svom restoranu Laganini na Palmižani.

 

Bit će tu i chef Vjeko Bašić iz konobe Bobe u Murteru, chef godine 2018. prema vodiču Gault&Millau Croatia, te mlada Tea Mamut, čija je slastičarnica u Splitu proglašena najboljim Gault&Millau POP lokalom. Svježi pristup kuhinji pokazat će i jednako tako mlada Coline Faulquier, francuski Top chef iz Marseillea. Francusku gastronomiju zastupat će i chefovi Frank Renimel i Lionel Levy, oba okrunjena Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama. Prvi put na festivalu gostovat će i dva renomirana chefa iz Alžira, Ramdane Cherif Ahmed i Rabhi Farid,  iz velike hotelske grupacije El Aurassi, a boje hrvatske kuhinje branit će chef Vesna Miletić iz restorana Tač u Zagrebu te Sandra i Dane Tahirović iz restorana Zora Bila u Splitu.

 

Ekskluzivna četveroručna mediteranska večera održat će se u petak, 1. lipnja navečer, u vrtu obitelji Meneghello na Palmižani. „Bouillabaisse vs Gregada“ naziv je večere koju će pripremati francuski chef Lionel Levy (tri toke Gault&Millau i jedna Michelinova zvjezdica) i chef kuhinje Meneghello, Jerko Krstulović. Večeru od pet sljedova pratit će vrhunska vina Meneghetti.