Home Hrvatska Sport video viral Zdravlje

KRIK ISTARSKIH UGOSTITELJA 'Fali nam konobara i kuhara, ako se nešto hitno ne poduzme, usred sezone ćemo zatvarati lokale ili smanjivati broj stolova'

Obrtnička komora Istarske županije (OKIŽ) uputila je apel Vladi tražeći od nje da čim prije odobri dodatnu kvotu radnih dozvola za zapošljavanje stranaca kako bi se sezona mogla kvalitetno odraditi. Obrtnici i hotelske kuće u Istri vape za radnicima u ugostiteljstvu, prije svega konobarima, kuharima i pomoćnim osobljem, a nedostaje im i građevinskih radnika zbog čega će, upozoravaju, izgradnja mnogih projekata kasniti, piše Glas Istre.

Svoj je zahtjev OKIŽ, koji ima nešto manje od 7400 članova, uputio putem svoje matične organizacije, Hrvatske obrtničke komore. Mario Paliska, predsjednik OKIŽ-a, nije želio špekulirati o brojkama, no tvrdi kako mu se javilo 20-ak obrtnika, mahom ugostitelja i građevinara, s molbom za pomoć. Vlada je, naime, u ovoj godini odobrila 4660 radnih dozvola za zapošljavanje u turizmu i ugostiteljstvu te čak 10.770 u graditeljstvu, no obrtnici tvrde da su dozvole za mnoga zanimanja iskorištene. Trenutačno, kažu, očekuju odgovor iz MUP-a o tome koliko je točno dozvola iskorišteno za pojedina zanimanja i je li ih, i koliko, preostalo.

– Ne mogu špekulirati nedostaje li 500 ili 600 radnika jer bi realna brojka mogla biti puno manja ili veća, no problem svakako postoji. Tijela naše komore u nekoliko su navrata raspravljala o ovom velikom problemu. Dugoročno rješenje leži u obrazovnom sustavu, ali stav je Komore da treba hitno liberalizirati postupak angažiranja radnika iz susjednih zemalja koje nisu u Europskoj uniji – izjavio je Paliska, a prenosi Glas Istre.

Iako, međutim, radne snage na Zavodu za zapošljavanje ima, on tvrdi kako je riječ o nekvalitetnim radnicima koji su već dulje vrijeme na burzi, neki odbijaju posao, stoga bi, po njegovu mišljenju, nešto trebalo poduzeti jer riječ je o teretu koji pada na pleća poduzetnika i obrtnika, odnosno svih poreznih obveznika. Napominje kako bi, ako se ne poduzme nešto, ugostitelji vrlo brzo mogli početi smanjivati broj stolova u svojim objektima jer s raspoloživom radnom snagom neće moći posluživati sve goste. Također, neki bi mogli i u potpunosti zatvoriti svoje objekte.