Home video viral

PRIKAZAN DOKUMENTARAC 'GOJKO ŠUŠAK – POBJEDNIK IZ SJENE' Krstičević: S vrijednostima koje je on posjedovao HV ostaje trajni jamac mira i sigurnosti RH

Dokumentarni film Ljiljane Bunjevac Filipović “Gojko Šušak – Pobjednik iz sjene” prikazan je u srijedu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu u sklopu obilježavanja 20. obljetnice smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

CROPIX

obitelj Gojka Šuška

 

Prvi je to dokumentarni film koji se bavi ulogom Gojka Šuška u stvaranju moderne Hrvatske vojske, posebice u vezi s oslobodilačkim operacijama Bljesak i Oluja 1995. godine, kao i priznanjima koja je dobio nakon tih akcija zbog primjene novih, zapadnih vojnih doktrina temeljenih na standardima NATO-a te njegovim godinama koje je proveo u emigraciji u Kanadi, kaže se i dodaje da film također govori o njegovoj suradnji s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Zagreb, 020518. Hrvatsko katolicko sveuciliste. Projekcija dokumentarnog filma Gojko Susak, Pobjednik iz sjene povodom 20. obljetnice smrti ratnog ministra obrane Gojka Suska. Film je radjen u produkciji HRT-a redateljice Ljiljana Bunjevac Filipovic. Na fotografiji: Ljubo Cesic Rojs. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Bruno Konjević / CROPIX

Ljubo Ćesić Rojs

 

S vrijednostima koje je posjedovao ministar Šušak, Hrvatska vojska ostaje trajni jamac mira i sigurnosti Republike Hrvatska, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i istaknuo kako se na buduće generacije mora prenositi pobjednički duh Hrvatske vojske, prožet simbolima i vrijednostima Domovinskog rata.

“Ljudi poput Gojka, iznimno visokih moralnih načela i odgovornosti, a prije svega izrazito pošteni i časni, moraju biti uzor današnjim generacijama hrvatskih vojnika,” kazao je.

Zagreb, 020518. Hrvatsko katolicko sveuciliste. Projekcija dokumentarnog filma Gojko Susak, Pobjednik iz sjene povodom 20. obljetnice smrti ratnog ministra obrane Gojka Suska. Film je radjen u produkciji HRT-a redateljice Ljiljana Bunjevac Filipovic. Na fotografiji: Miroslav Tudjman. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

CROPIX

Miroslav Tuđman

 

Svečanoj premijeri uz obitelj i prijatelje Gojka Šuška prisustvovao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Vlado Galić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, predstavnici braniteljskih udruga, Hrvatskog katoličkog sveučilišta i drugi gosti i uzvanici.

Zagreb, 020518. Hrvatsko katolicko sveuciliste. Projekcija dokumentarnog filma Gojko Susak, Pobjednik iz sjene povodom 20. obljetnice smrti ratnog ministra obrane Gojka Suska. Film je radjen u produkciji HRT-a redateljice Ljiljana Bunjevac Filipovic. Na fotografiji: Damir Krsticevic i Ljiljana Bunjevac Filipovic. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Bruno Konjević / CROPIX

Ljiljana Bunjevac Filipović i Damir Krstičević

 

Govoriti o ministru Šušku, najbližem suradniku predsjednika Tuđmana, znači podsjetiti se na presudne povijesne dane Domovinskog rata, dane stvaranja i obrane naše Hrvatske. „Svojim potezima, svojim odlukama trasirao je put pobjedničke Hrvatske vojske prema budućnosti, snažio je i jačao Republiku Hrvatsku, danas ponosnu članicu Europske unije i NATO-a; upravo onakvu Hrvatsku kakvu je i on sanjao“, rekao  je ministar Krstičević.

Zagreb, 020518. Hrvatsko katolicko sveuciliste. Projekcija dokumentarnog filma Gojko Susak, Pobjednik iz sjene povodom 20. obljetnice smrti ratnog ministra obrane Gojka Suska. Film je radjen u produkciji HRT-a redateljice Ljiljana Bunjevac Filipovic. Na fotografiji: Zeljko Tanjic, rektor. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

CROPIX

rektor Željko Tanjić

 

Redateljica i scenaristica Ljiljana Bunjevac Filipović kazala je da ju svaki put nakon gledanja filma o Šušku preplave emocije zbog veličine i značaja koje je ministar Šušak imao na hrvatsku povijest i hrvatski narod.

Dekan Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić iskazao je zadovoljstvo što se upravo na ovome mjestu održava premijera filma o ratnom ministru. “Mi smo na poseban način povezani s Hrvatskom vojskom i ono što nam je zajedničko je to da želimo mlade učiti poštenju i pravednosti i na kraju, ljubavi prema svojoj domovini. Neka nam ovaj film bude poticaj za izgradnju bolje Hrvatske”, kazao je.

Zagreb, 020518. Hrvatsko katolicko sveuciliste. Projekcija dokumentarnog filma Gojko Susak, Pobjednik iz sjene povodom 20. obljetnice smrti ratnog ministra obrane Gojka Suska. Film je radjen u produkciji HRT-a redateljice Ljiljana Bunjevac Filipovic. Na fotografiji: Mirko Sundov, Tomo Medved i Damir Krsticevic. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Bruno Konjević / CROPIX

Mirko Šundov, Tomo Medved i Damir Krstičević

 

O Šušku u filmu snimljenom u produkciji HRT-a govore Damir Krstičević, Miroslav Tuđman, Miomir Žužul, Ante Beljo, Vinko Grubišić, američki odvjetnik David Rivkin i drugi.

NordVPN Specijalna Ponuda