Aktivisti NHS-ovih sindikata građanima ispred trgovačkog centra dijelili prigodne letke kojima su željeli upozoriti javnost na desetke tisuća radnika u trgovini koji moraju raditi nedjeljom i blagdanom, a od kojih su ogromna većina žene.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever u prigodnom je obraćanju istaknuo kako rad trgovina nedjeljom i blagdanom nije neophodan, za razliku od poslova koji su nužni za održavanje i funkcioniranje javnog sustava.

“Sasvim je jasno i sigurno da trgovine raditi nedjeljom ne trebaju. Za razliku od svih drugih službi koje to moraju zato da bi sustav funkcionirao, trgovine su jednostavno, na temelju moći jačega, ugurane u taj sustav”, rekao je Sever te istaknuo kako “ne mogu biti financijski interesi iznad interesa ljudi”.

Podsjetio je da je nedjelja u Hrvatskoj definirana kao neradni dan međunarodnim ugovorom, ali zakonom koji regulira rad trgovina određeno je da se može raditi svaki dan.

Poručio je i da će se ova akcija nastaviti u drugim gradovima, ispred drugih trgovačkih centara i drugih trgovačkih lanaca.