U knjižnice stižu nove tehnologije koje će omogućiti kako korisnicima, tako i djelatnicima lakši rad, ali i više učenja, te kreativnosti. Nacionalna  i  sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK) i Institut za razvoj i inovativnost  mladih  (IRIM)  potpisali  su  sporazum  o  suradnji čiji je cilj poticati  primjenu novih tehnologija u knjižnicama u Republici Hrvatskoj, osigurati edukaciju knjižničara i korisnika za usvajanje digitalnih vještina. IRIM će pritom besplatno posuditi uključenim knjižnicama novih alata/uređaja – micro:bitova, 3D printera i ostale opreme koja potiče učenje i kreativnost.

Posudite micro:bit u svojoj knjižnici

Inače, IRIM je kroz crowdfunding  projekt “STEM revolucija se nastavlja  – knjižnice” opremio više od 100 knjižnica diljem Hrvatske.
U okviru projekta donirano je 40 micro:bitova i 3D printer Nacionalnoj i sveučilišnoj  knjižnici za radionice i za posudbu studentima. Istovremeno, krenule su edukacije knjižničara koje će u dva kruga održati IRIM-ovi ambasadori – profesori koji imaju veliko iskustvo u korištenju micro:bitova i koji su prethodno održali veliki broj radionica s učiteljima, ali i s učenicima.
Na 23 lokacije u Hrvatskoj knjižničari uče osnove korištenja micro:bita, od provjere ispravnosti do njegovog programiranja i stvaranja jednostavnih projekata. Odmah nakon prvog ciklusa, tokom travnja, kreće i drugi ciklus radionica u kojem će biti uključena i javnost.
Treba napomenuti i kako su u svim uključenim knjižnicama i bibliobusima krenule posudbe micro:bita. Knjižnice posuđuju micro:bitove na 15-21 dan, a status posudbe u većini knjižnica možete provjeriti i online. Uz posudbu micro:bita dobivate i kratke upute za brzi početak korištenja, kao i plan rada s video uputama za kreiranje projekata, što osigurava jednostavan ulazak u svijet fizičkog računalstva i digitalnog stvaralaštva.


A nakon što je u kampanji za opremanje knjižnica prikupljeno više novca od planiranog, IRIM će knjižnicama donirati deset 3D printera.

– Micro:bit je idealan alat za poticanje kreativnosti, kako kod djece i mladih, tako i kod odraslih. Izvrstan je za edukaciju zrele populacije u području računarstva, jer je jednostavan i zanimljiv za učenje. Iz tog razloga smatramo da će biti odlično prihvaćen u knjižnicama, jer njihovo poslanje i jest širenje znanja, novih spoznaja i informacija – kazala je za web-stranicu croatianmakers.hr Melinda Grubišić Reiter, voditeljica Matične službe za narodne i školske knjižnice u Šibensko-kninskoj županiji.

http://croatianmakers.hr/hr/project/edukacije-knjiznicara-i-3d-printeri-u-knjiznicama/

Tema: Bolje obrazovanje 2018.