Zapadne sile razmotrit će “opcije” ako sirijska vlada ponovno upotrijebi kemijsko oružje, ali zasad ništa nije planirano, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova u nedjelju, nakon što su zračni udari na mete u Siriji izazvali usijanu raspravu o njihovoj legalnosti i učinkovitosti.

Američki, francuski i britanski napadi projektilima pogodili su središte sirijskog programa za kemijsko oružje u subotu u znak odmazde za prošlotjedni navodni napad otrovnim plinom na Doumu, iako se čini da ta ograničena operacija neće zaustaviti napredovanje sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u sedmogodišnjem ratu.

Bombardiranje, koje su Damask i njegovi saveznici osudili kao ilegalan čin agresije, najveća je intervencija zapadnih zemalja protiv Asada i njegove moćne saveznice Rusije.

Međutim, tri su države priopćile da su udari bili ograničeni na sirijska postrojenja za kemijsko oružje te da njihova svrha nije bila srušiti Asada ili intervenirati u građanskome ratu.

Govoreći u emisiji na britanskoj televiziji, šef britanske diplomacije Boris Johnson podržao je odluku premijerke Therese May o sudjelovanju u napadu, izjavivši da je to bila ispravna stvar kako bi se spriječila daljnja uporaba kemijskog oružja.

“U ovom trenutku nema prijedloga za daljnje napade jer… Asadov režim nije toliko glup da pokrene još jedan napad kemijskim oružjem”, kazao je Johnson gostujući u BBC-jevoj emisiji Andrewa Marra.

“Ako se i kada to dogodi, tada ćemo sa saveznicima razmotriti koje su opcije”, rekao je.

Njegove riječi u skladu su s izjavom američke veleposlanice pri UN-u Nikky Haley. Ona je kazala na izvanrednom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a da joj je  predsjednik Donald Trump rekao da ako sirijski režim ponovno upotrijebi otrovni plin, SAD je spreman pucati.

Zapadne zemlje priopćile su da je svrha napada bila spriječiti nove sirijske napade kemijskim oružjem nakon napada plinom u Doumi 7. travnja u kojemu je ubijeno do 75 ljudi. One za taj napad optužuju Asadovu vladu.

Međutim, britanski oporbeni čelnik Jeremy Corbyn izjavio je da je pravna osnova britanske uloge upitna, dodajući da će on podržati samo onu akciju koja dobije potporu Vijeća sigurnosti UN-a.

“Pravna osnova… morala bi biti samoobrana ili odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a. Humanitarna intervencija je pravno sporni koncept”, kazao je Corbyn u intervjuu za BBC u nedjelju.