Izvor iz njegova ureda rekao je da je predsjednik zabrinut zbog eskalacije krize u vezi sa Sirijom, u trenutku dok neke stranke otvoreno dovode u pitanje opravdanost američkih prijetnji da će odgovoriti na navodni kemijski napad u Dumi za koji se okrivljuje sirijski režim.

Više od mjesec dana od neriješenih izbora, glavne talijanske stranke i dalje su daleko od dogovora nakon prvog kruga pregovora prošli tjedan. U početku je fokus bio na domaćoj politici, no Sirija je povećala neizvjesnost nakon što se vodeća desna stranka Liga svrstala na stranu Rusije i protiv SAD-a.

“Mattarella je nesumnjivo zabrinut”, rekao je izvor iz njegova ureda, dodajući da on traži jamstva od stranačkih čelnika da podržavaju talijanske obveze u NATO-u. Sirija, Rusija i Iran niječu da su koristile kemijsko oružje i vođa Lige Matteo Salvini, saveznik bivšeg premijera Silvija Berlusconija, stao je u srijedu na njihovu stranu, kritizirajući izvješća o kemijskom napadu kao “lažne vijesti” i odbacivši potrebu za vojnom intervencijom.

“Američki predsjednik ne može najaviti projektile na Twitteru kao da su pohana piletina s prženim krumpirićima”, rekao je Salvini, koji je prije podržavao Trumpa. Koalicija Salvinija, Berlusconija i drugih desnih stranaka dobila je većinu zastupničkih mjesta na izborima 4. ožujka, ali nedovoljno da bi imala apsolutnu većinu.

Pokret 5 zvijezda, koji je prije također bio sklon Moskvi, najveća je pojedinačna stranka u parlamentu i spreman je koalirati s Ligom. Talijanska vlada predvođena Demokratskom strankom (lijevi centar), koja je na izborima prošli mjesec poražena, osudila je kemijski napad u Siriji.

No vladin izvor rekao je kasno u srijedu da “Italija neće izravno vojno sudjelovati” u Siriji.

Aludirajući na korištenje talijanskih baza, dodao je da će Italija poštivati svoje obveze kako bi “pružila potporu aktivnostima savezničkih snaga kako bi zajamčile sigurnost i zaštitu.”